måndag 16 juni 2014

SD talar till bönder på bönders vis...

Under kommunfullmäktigesammanträdet i kväll kommer Sverigedemokraternas motion om att säga upp avtal om flyktingmottagande upp. Motionen kommer självklart att avslås precis så som socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att göra. Innan klubban slås i bordet kommer många av fullmäktigeledamöterna gå upp i talarstolen.

SD skriver i sin motion: "Strängnäs har under en längre tid tagit emot flyktingar, vilket övriga partier var överens om skulle vara gynnsamt för kommunen." Jag har läst den meningen flera gånger. Vi tar emot flyktingar för att de behöver skydd oavsett om det är gynnsamt för kommunen eller ej.

Sverigedemokraternas åsikter är inga smörblommor läser jag i Elisabeth Hjorts krönika "Låt oss först säkra demokratins grund" i SvD. En mycket läsvärd och tänkvärd artikel. Demokratin måste försvara sig.

Tidigare i sommar skrev Marcus Birro artikeln "SD talar på ett språk som väljarna förstår" i Expressen. Birro skriver: "Medan den övre medelklassen håller valvakor på Söder Mälarstrand och applåderar sig själva som den nya goda kraften i svensk politik, röstar underklassen på Sverigedemokraterna, om de röstar överhuvudtaget." Sverigedemokraterna har på många sätt blivit de unga arga männens röst.

Hur skall vi möta SD i debatten? I Strängnäs har vi partier som på allvar har diskuterat att använda härskartekniken osynliggörande; att låtsas som SD inte finns på riktigt genom att låta bli att bemöta dem i debatten. Det är ett dumt förslag. Om vi låter SD klä sig i offerkoftan får de bara flera röster till valet i höst.


2 kommentarer:

Östen Eriksson sa...

Vi får inte glömma att när S m.fl. använder retorik som utgår från ett tydligt "vi och dom " perspektiv, lägger man också grunden för SD!

Margit Urtegård sa...

Hej Östen.

Det har du helt rätt i och det är tyvärr det som oftast sker i debatten, det blir så lätt ett "vi och dom" och SD får då vara ett anti-etablissemangsparti som får många missnöjesröster. Frågan är hur vi gör för att det inte skall bli så?