söndag 29 juni 2014

Brev till sju partier

Jag läser Tove Lifvendahls krönika "Brev till sju partier" flera gånger om. Hon vill att de sju partier, som inte har intolerans som livsluft, skall svara på de frågor som tillströmmande SD-väljare har. Risken är annars stor för att Sverigedemokraterna fortsätter växa som parti. Hon påpekar att det är viktigt att signalera motstånd mot rasismen och främlingsfientligheten. Men det är inte samma sak som att ducka för de problem och baksidor som rörligheten över gränserna också för med sig.

Tove Lifvendahl skriver: "Men det finns frågor, som på olika sätt kan kopplas till rörligheten, som behöver diskuteras och hittas lösningar på. Om detta borde talen i Almedalen handla om. Ni har redan ganska färdigtänkta uppfattningar om vad ni vill med skolan, sjukvården, försvaret, miljön. Men vi vet inte vad ni tänker om det här. Vi förväntar oss därför att ni börjar prata om de här sakerna, ända fram till valet. Annars är risken att ett parti som har en bedövande enögd syn på migration får ytterligare framgång bara för att ni inte orkade eller vågade."

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven var tydlig under sitt tal i Almedalen i kväll om hur han ser på Sverigedemokraterna. Han sade att SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Men alla som röstar på Sverigedemokraterna är inte rasister och det är där vi måste börja någonstans. Vad är det som gör att en hel del människor röstar på SD fast de inte är rädda för främlingar? Om vi skall förhindra att flera röstar på SD måste vi börja lyssna mer noggrant på de frågor som ställs kring invandring med mera. Vi kan inte bara avfärda den problembild Sverigedemokraternas väljare har. Vi måste helt enkelt börja lyssna. Vi måste våga svara.

Inga kommentarer: