torsdag 19 juni 2014

"Alla har en plan tills man slår dem på käften"

Det går inte så bra för mitt parti Moderaterna i opinionsmätningarna nu för tiden. Det är bara ett par månader kvar till valet i höst. Vad kan statsministern Fredrik Reinfeldt och resten av vårt parti göra för att vända opinionssiffrorna? Kommer vi att lyckas med det?

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö skriver i artikeln "Alla har en plan tills man slår dem på käften": "Borgerlighetens dåliga självförtroende i vår tids stora samhällsfrågor är obefogat. Såväl segregation som klimat och jämställdhet handlar ytterst om individuell frigörelse. Det som förenar samtliga fem utom- och inomparlamentariska oppositionspartier är strävan efter ett mindre frihetligt Sverige. Kollektivistiska abstraktioner – Nationen, Klimatet, Jämställdheten – anförs som motiv för högre skatter, fler statliga regleringar och mer politisk styrning över människors liv. Detta är klassiskt anti-liberal politik."

Miljöpartiet växer trots att de nu har blivit ett parti som står mer till vänster än i mitten i svensk politik. Hade de hållit sig i mitten hade de snart kunnat bli Sveriges största parti, är min gissning. Enligt en artikel i SvD dansar de två elefanterna i svensk politik, Socialdemokraterna och Moderaterna, en tryckare för förlorare. Göran Eriksson skriver att trenden är att väljarna överger maktpartierna.

Jag kommer ihåg valet 2002. Moderaterna i Strängnäs tappade tre mandat i kommunfullmäktige och gick från 13 till 10 mandat. Nu är vi tillbaka på Bo Lundgren-nivå i riket och måste börja arbeta för att få tillbaka väljarnas förtroende. Helst innan valet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror förtroendet för moderaterna har sjunkit av flera skäl. Ett är att partiledningen helt tycks sakna visioner. De vill liksom ingenting längre. Och eftersom partiet är så toppstyrt så är det ingen under FR och AB som heller vågar yppa några egna visioner om några sådana fanns. FR sa förut att han lyssnar på folk, men om han nu verkligen gjort det så har han antingen inte hört eller inte förstått när han så har missat att implementera jämställdhetsperspektivet och inte begripit det klimathot som hänger över oss. Det ger intrycket att han inte tar folks åsikter på allvar, och det straffar sig förstås i opinionssiffrorna.
Dessutom har moderaterna gått emot sin egen ideologi och minskat friheten (jmfr exvis FRA-debatten) för människor, och istället för att minska på förvaltningen har de de etablerat fler myndigheter. Skatter kan sänkas genom att minska byråkratin (det var i alla fall tidigare moderat ideologi) men istället har effekterna blivit neddragningar i välfärden och byråkratin ökat. Moderaterna förlorar även sympatier för att de bedriver en politik i strid med sin ideologi om att man ska se individen istället för kollektivet (moderaterna skiter i individen, har det visat sig) och i strid med sin frihetsideologi, och nu finns inte längre någon ideologi alls (varken hos moderater eller sossar). Därför blir det en fadd smak av svek och därför ökar stödet till både höger och vänster om moderater och sossar.