måndag 26 maj 2014

Moderaterna fick en käftsmäll

Både Moderaterna och Socialdemokraterna fick historiskt låga valresultat i går. Jag är självklart ledsen över att mitt parti Moderaterna gjorde sitt sämsta val till Europaparlamentet någonsin. Jag återkommer till detta i en annan bloggartikel när jag har kommit över den värsta chocken.

Jag var en av dem som inte trodde att Feministiskt Initiativ skulle komma in i Europaparlamentet. Jag hoppades från botten av min själ att Sverigedemokraterna inte heller skulle komma in. Nu lyckades båda dessa partier komma in i parlamentet.

Per Gudmundson skriver i SvD: "Socialdemokraterna och Moderaterna, lyckas aldrig få bra resultat i EU-parlamentsvalen. I stället ger väljarna utrymme åt uppstickare. Men där vi tidigare har sett mittpartier – som Junilistan och Piratpartiet – skörda framgångar av väljarnas otrogna beteende, ser vi i år mer extrema yttringar kliva fram. Till valets vinnare hör radikalt nationalistiska Sverigedemokraterna och även det djupröda Feministiskt initiativ."

En man skriver på sin facebook-sida: "Skrämmande att 5,3% av Sveriges befolkning måste vara totalt efterblivna, man får helt klart skämmas (och skrämmas) att någon röstar på ett parti vars partiprogram inte kan finansieras utan massiva skattehöjningar samt vill diskriminera hälften av landets befolkning." Han syftade på Feministiskt Initiativ (Fi).

Statsvetaren Henric Oscarsson berättar i Aftonbladet att hans analys är att kvinnor är rödare, grönare och mer toleranta än män och det har gynnat Fi och Mp i årets EU-val. Professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, Lena Wägnerud, är inte förvånad över Fi:s framgångar i tex södra Stockholm.

Lena Wägnerud säger: "Det är inte oväntat. De uppdelningar som har gjorts före valet visar att partiet har störst stöd bland kvinnor i storstäderna. Att Schyman drar på Södermalm är inte förvånande. Under hela våren har det skett en mobilisering kring jämställdhetsfrågor och mycket har skett i Stockholm. Det handlar om unga och högutbildade väljare som ofta jobbar inom kultursektorn och inte tillhör den ekonomiska eliten."

Expressens ledare berättar att vänsterherrar nu larmar om att Fi kan komma att stjäla röster från röda partier i riksdagsvalet till hösten och om Fi inte kommer in i riksdagen skulle det vara en "bortkastad" vänsterröst och det skulle slutligen gynna alliansen, enligt vänsterherrarna. Samma ledare beskriver Fi som ett flummigt initiativ och det håller jag med om.

Expressens ledare skriver: "FI är ett parti i tiden, fyllt med identitetspolitik och den typ av idealistiska ställningstaganden som människor gärna retweetar och lajkar. Och levde vi i ett grovt patriarkat där kvinnor knappt hade rösträtt, vore en röst på FI en god idé. Men det gör vi ju inte."

Författaren och kulturskribenten Ann Heberlein har en helt annan uppfattning. Hon skriver i DN: "Starka högervindar blåser över Europa. I land efter land vinner islamofoba, invandringskritiska och EU-skeptiska partier mark. Och samtidigt: Ett parti som gått till val på feminism och antirasism, med en romsk kvinna på 56 år som toppnamn, tar sig in i europaparlamentet. Fis Soraya Post är de högerextremas mardröm. Hur ska vi förstå denna paradox? Fis framgång skulle inte vara möjlig utan de högerextremas framfart. Jag tänker att varje pol har sin motpol, varje rörelse en motrörelse – och Fi, menar jag, är de högerextremas absoluta motsats."

Jag delar Heberleins oro för de främlingsfientliga vindarna som blåser i Europa. Jag är ledsen över att de radikalt nationalistiska Sverigedemokraterna kom in i EU-parlamentet. Det är ingen positiv utveckling att SD växer. Jag är däremot inte lika orolig över att Fi kom in och jag tror inte att de kommer att lyckas komma in i riksdagen till hösten. Men de har satt jämställdhet och jämlikhet på politikernas dagordning och det behövs nog.

Inga kommentarer: