måndag 19 maj 2014

Du må ikke sove!

För mig är EU ett fredsprojekt. Under de många timmar jag som moderat medlem har hjälpt till under valrörelsen inför EU-valet på söndag den 25 maj så har jag pratat just om detta. Även de mest inbitna EU-motståndarna har hållit med mig om att ett starkt Europa behövs.

Maciej Zaremba har skrivit en av de mest tänkvärda och läsvärda texter jag någonsin har läst. I sin artikel "Staden där Europa syns som tydligast" i DN berättar han för oss varför EU är så viktigt. Alla borde läsa hans kloka ord.

Zaremba skriver: "Väcker man varken sympati eller ens respekt återstår att injaga fruktan. Jag är rädd att den är äkta, ryssars uppslutning bakom sin ledare. Och tragisk, i ordets djupaste betydelse. Av alla Europas folk är ryssar de som vet minst om hur fascism blivit till. De skulle inte känna igen den, inte ens i spegeln. De fick inte vara med på den långa historielektionen, efterkrigs­tidens. Det hette att den inte angick dem. Att så få av dem besöker Auschwitz kan faktiskt bero på att de inte vet att det finns. Jag vet inte om jag med detta lyckats förklara vad EU är bra för. Det kan hända att Vladimir Putin kommer att göra det bättre."

När jag läser Zarembas text tänker jag på den norske författaren Arnulf Øverlands dikt "Du må ikke sove". Jag har läst den dikten för många svenska ungdomar när jag har haft norsklektioner på gymnasiet i Strängnäs. Här är några ord från hans dikt:

"Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem! Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv! Jeg roper med siste pust av min stemme: Du har ikke lov til å gå der og glemme!" Øverland påminner mig om Soraya Post (Fi) sin krönika "Tiggeriet organiseras idag".

Soraya Post skriver: "Är det historiska minnet så kort ska man nog inte vara politiker för då har man inte lärt sig mycket av det andra heller, kan tänkas. Nu sitter väl nationalister och konservativa och kokar av ilska där hemma. Koka på! När vi öppnade våra gränser i och med vårt europeiska medlemskap så öppnade vi upp för större rörlighet. Det gynnar oss på flera sätt men Jimmie Åkesson vill smälla ihop hela paketet bara för att det har kommit fattiga människor i jakt på en framtid för sina barn. Herregud, om Putin skulle nysa vill säkert Jimmie stänga ned hela demokratin, låsa in sig i ett skyddsrum och kasta bort nyckeln!"

Och vi som inte har tänkt att slänga bort någon nyckel eller låsa Europas dörrar vi får se till att historien inte glöms bort. Eller som Øverland skulle ha sagt: "Du må ikke sove!"

Inga kommentarer: