onsdag 2 april 2014

När fotbollen dödar

Jag kan inte sluta tänka på Stefan, fyrabarnspappan och Djurgårdssupportern, som dödades i söndags. Jag kan inte sluta tänka på hans fyra barn och deras mamma. Många hävdar nu att det inte är fotbollens fel. När hatet till motståndarnas lag blir starkare än kärleken till sitt eget lag vem bär ansvaret?

Alla mina tre barn har spelat fotboll i IK-Viljan i Strängnäs. De flesta i min familj gillar fotboll. Jag har dock aldrig tagit med mina barn på fotbollsmatcher i stora städer i Sverige. Skulle inte falla mig in. Efter det som hände i söndags kommer flera mammor att göra det valet.

Nella Bergström skriver i ett öppet brev till Sveriges Fotbollsklubbar: "Jag anklagar er, frånvarande och ointresserade föräldrar, som har gjort era vilsna söner till våldsamma huliganer. Jag anklagar er, aggressiva kvinnohatande huliganer, som har förstört våra upplevelser och inte vet någonting om vad kärlek till ett lag eller en medmänniska är. Jag anklagar er, flata fotbollsklubbar och ert ännu flatare förbund, som aldrig tar krafttag mot våldet och hatet. Jag anklagar er, arenor som i vinstintresse serverar tunnvis med öl, trots att ni vet att det spär på aggressiviteten och våldet."

Hennes brev är viktigt. Hon är modig som törs sätta ord på eländet. Jag såg att Eskilstuna-Kuriren också hade nämnt det här med alkohol. Deras politiska redaktör Alex Voronov skriver på twitter: "Läser Björn Erikssons utredning från förra året om våld vid idrottsevenemang. Häpnadsväckande uppgivenhet inför alkoholen." Män och alkohol är ganska ofta en olycklig kombination. Vid fotbollsmatcher är den kombinationen kanske så farlig att den borde förbjudas? Jag menar självklart inte att alkoholförbudet vid fotbollsmatcher bara skulle gälla män.

Jag pratade med en huligan som hade åkt runt i Sverige och spöat upp andra lags supportrar i 20 års tid. Han berättade att för många år sedan så slutade folk vanligtvis med detta beteendet när de blev pappor. Nu finns det även medelålders familjefäder i femtioårsåldern som åker runt och slår halvt ihjäl varandra, förklarade han. När jag frågade honom varför han hade åkt runt och varit våldsam så svarade han att det var adrenalinbehovet som låg bakom. Han log när han beskrev adrenalinkickarna det gav. Spring en mil hade jag lust att säga, eller varför inte två?!

När jag googlade på synonymer till huligan som fick jag fram ord som ligist, bandit, buse, bov, våldsverkare, värsting och bråkmakare. Jag saknade begreppet kriminell. För det är kriminellt att slå folk. Det är kriminellt att använda våld mot människor oavsett var det sker eller i vilket syfte man gör det.

Erik Helmerson på DN skriver att skulden är en man och inte ett kollektiv. Det har han självklart rätt i. Men när han påstår att det är ytterst få supportrar som använder sig av våld tror jag han har fel. Om de är så ytterst få varför krävs det då så stora insatser från samhället i form av polis och annat vid sådana här fotbollsmatcher?

Inga kommentarer: