fredag 4 april 2014

Hatet och våldet

Hat, en passion, vars grund är en olustkänsla vid föreställningen om hatets föremål och som yttrar sig i ett permanent begär att skada detta. Jag var liten flicka när jag lärde mig att det att hata någon kan jämföras med att önska att någon skall dö. Det här permanenta begäret att vilja skada kan döda. Är det så svårt att förstå?

Tusen tack till dig Jonas Gardell som beskriver det som händer inom herrfotbollen med rätt ord. Våldet och hatet är en del av männens fotboll och de som inte vill erkänna eller se det måste antingen vara mycket naiva eller okunniga.

Erik Helmerson på DN vägrar i alla fall se problemet. Han skriver: "Då undrar jag: Vilka är egentligen de machoidealen? Hur styr de? Själv har jag levt i 'vårt samhälle' i 46 år och jag har alltid – från föräldrar, skola, myndigheter, kultur – fått höra att idealen är de som står allra längst från våld. Man ska vara snäll, jämställd, solidarisk och betala sin skatt. Är det machoideal? De som utövar våld straffas med fängelse. De som utövar våld mot kvinnor och barn straffas med utfrysning från samhället. Hur är våldet och råstyrkan ett 'ideal', utom i kåkfararkretsar?"

Erik Helmerson jag tror nog att de allra flesta svenska män i din ålder har precis samma erfarenhet som dig. Ni är fostrade i demokratisk och humanistisk anda av engagerade och upplysta föräldrar. Men det gäller ju uppenbarligen inte alla och det är det problemet vi pratar om. Ett problem som inte blir mindre av att du och många med dig vägrar se att det finns en machokultur i vårt samhälle även utanför våra fängelser. En machokultur som nästintill får fritt spelrum inom svensk herrfotboll.

Fotbollsbloggaren Elena Lövholm skriver: "Under gårdagens SVT Debatt försökte Victor Capell, ordförande i AIK:s supporterförening Black Army, förklara för Rose-Marie Frebran – nationell samordnare för att stärka en positiv supporterkultur och motverka idrottsrelaterad brottslighet – att om hon ska vara samordnare så måste hon kunna skilja på naturliga inslag i supporterkulturen och det verkliga hatet som leder till verkligt våld och verkliga dödsfall." Jag såg nog inte samma debattprogram som henne.

Jan från Black Army säger i SVT Debatt: "Hatet skall finnas kvar på fotbollen." Jag hittar inte ord, vilka konstiga uttalanden från vuxna människor. Vilken värdegrund står fotbollsklubbarna för? Har de någon överhuvudtaget?

1 kommentar:

Anonym sa...

Intellektualisering av en basal känsla med fel utgångspunkt.

Hatet är det som gör att vi vill älska. Hatet och kärleken är som yin och yang, den ena kan inte existera utan den andra. Om någon borde fatta det så är det de kvinnor med borderline, de som känner dessa tillstånd mest intensivt. ;) För det här är männens sätt att visa samma sak.

Våldet inom subkulturer som höger/vänsterextermism och fotbollshuliganism är en strävan till samt rena kärleksuttryck och utsvävningar män emellan. Heterosexuella män får inte kramas med andra män, därför slåss de. På något sätt får de känna närhet som är socialt accepterat. De får utbyta kroppsvätskor genom att spotta och blöda på varandra, ta på varandra och ändå inte kallas för bögar och kärringar. Sedan kan de få lite mer kärlek efteråt i den egna kretsen om hur duktiga de var på "slagfältet". Kanske till och med få några kramar och "älskar dig bror, du är bäst". Om de är riktigt duktiga så kommer kvinnorna att vara ute efter dem också. Allt är i sin ordning.

Dessa normer, föreställningar och beteenden är i grunden biologiska och kommer inte ändras förrän majoriteten av kvinnor slutar se dessa män som alfa-hanar som är eftertraktade och de som man vill föröka sig med. Detta uppmuntrar de flesta män att vilja vara på detta vis för att kunna sprida sina gener vidare genom att vara den som får flest kvinnor genom att vara mest våldsam och dominant. När de majoriteten markerar att sådana våldsamma beteenden inte är acceptabla och att man hellre vill ha en mes än en våldsam grottmänniska kommer dessa beteenden att dö ut. Och med dem även dessa ytterligheter och borderline-beteenden. Anledningen att jag nämner borderline är att precis som med de störda kvinnor/bögar så är även dessa störda våldsamma män en minoritet i heteroman-gruppen och lovliga byten för kritik. Idealen som driver allt framår är däremot ett stort problem, oavsett grad av uttryck. Den primitiva mänskliga naturen vinner fortfarande över intellektet på grund av förprogrammeringen som har funnits i alla oss i tusentals år.

Kanske kan vi till och med uppnå världsfred om vi löser denna gåta.