tisdag 4 mars 2014

Sverige måste gå med i NATO

Som norska och Nato-anhängare har jag aldrig förstått varför Sverige inte redan är med i NATO. Som barn under kalla kriget hade jag mardrömmar om att Sovjetunionen angrep oss med atomvapen. Jag vaknade kallsvettig många nätter när jag var en liten flicka i Norge. När Sovjetimperiet föll så blev min mardröm mer osannolik och ofarlig.

När jag gjorde lumpen i norska armén i mitten på 80-talet var det fortfarande Sovjet och ryssen som var måltavlan. Det var "ryssen" vi sköt på när vi övade att skjuta med våra AG-3-or; liggande, stående, i sol och i snöoväder. Vi hade bättre koll på vem som var president i Sovjet än vem som var statsminister i vårt närmaste grannland Sverige.

Vi var övertygade om att skulle ett tredje världskrig inträffa så skulle det ske på grund av Sovjetunionen och ingen annan. Hur Sverige har kunnat vara så flata och naiva gentemot Ryssland har jag aldrig riktigt begripit mig på fast jag har bott i det här landet i 21 år nu.

Men nu kan vi höja beredskapen. Nu kan vi även skicka en ansökan om NATO-medlemskap. Allt annat är ju bara dumt. Rysslands grannar börjar nu skrämmas av landets agerande i Ukraina. Dags att vakna. Dags att agera. Jag är övertygad om att dessa tre herrarna, Hans Blix, Rolf Ekéus och Sven Hirdman, som skriver i DN har fel.

Bo Hugemark skriver klokt: "Sveriges nationella intresse är säkerhet i Östersjöområdet. Med vår solidaritetsförklaring har vi satt ord på detta intresse: 'Sverige bör därför kunna såväl ge som ta emot militärt stöd'. Utan ett Natomedlemskap blir det bara ord."

Författaren och debattören Fredrik Segerfeldt skriver på facebook: "Har varit skeptisk mot de som varnat för ett aggressivt Ryssland. Har tolkat det som instinktivt rysshat och försvarsvänlighet för försvarsvänlighetens skull. Gör härmed en total pudel: jag hade fel." Nu kanske mitt parti Moderaterna också kan vakna upp? Rikets säkerhet kommer att bli en valfråga. Socialdemokraterna kommer inte att ta tag i Nato-frågan. De är för splittrade. Moderaterna och Folkpartiet borde göra gemensam sak och lyfta Nato-frågan upp på bordet.

Inga kommentarer: