onsdag 5 mars 2014

Rasifierade personer...

Jag måste erkänna att jag totalt har missat begreppet rasifierade personer. Var kom det ifrån? När dök det upp? Det var Hanne Kjöller som gjorde mig uppmärksam på begreppet i sin artikel "Rör inte min offerroll". Den 20 januari öppnade fyra såkallade rasifierade personer en separasistisk hemsida de kallar Rummet. Fick mig att tänka på Erik Helmerson på DN sin artikel från förra året "Håll käften du är vit".

De fyra "rasifierade" skriver i DN: "Som rasifierad har du inte lika stor tillgång och rätt till samhället som vita personer, du exkluderas och diskrimineras på flera nivåer. Det är ett konstaterat faktum att du kommer att ha svårare att över huvud taget kallas till arbetsintervjuer, eller att söka de skolor du vill åt dina barn, du kommer att ha svårare att få bostad och dina papper kan komma att granskas enbart baserat på hur du ser ut."

Jag vet inte helt vad jag skall tycka eller tänka om begreppet. Hanne Kjöller skriver: "Den formulering som fått blodet att svalla lyder: 'Sidan kommer att minska blindheten hos många vita antirasister, och hjälpa oss att se vilket osynliggörande vi dagligen bidrar till bara genom att oreflekterat leva med våra privilegier.' Denna mening bygger på ett vi och dom-tänkande, invänder kvinnorna vars hela affärsidé bakom Rummet-sajten är just ett vi och ett dom. Graden av pigmentering är det som bestämmer individens rätt till en uppfattning."

Naomi Abramowicz skriver på SvD:s ledarblogg: "Men om tanken är att bekämpa rasism, och starta ett givande samtal kring hur detta ska göras på bästa sätt, kan man fråga sig om cementerandet av idén om vi-och-dom verkligen är önskvärt. För det är konsekvensen av separatism. Trots att det är tänkt som ett sätt att föra den antirasistiska kampen framåt gör man närmast tvärtom. Man använder sig av rasistens världsbild genom att dela upp människor efter hudfärg."

Jag tänker på min dotter Margarita som har svart hår, gyllenbrun hy och de mörkaste bruna ögon jag någonsin har sett. Hennes pappa är från Lanzarote och härstammar från Nordafrika; alltså mycket mörk i skinnet, kolsvart hår och mörkbruna ögon. Är Margarita rasifierad?

Hanna Gadban berättar på sin blogg: "Nej, jag vägrar att ingå i den rasifierade identiteten, den är till för de som accepterar att anamma en underordnad position. Jag vägrar att framstå som en förtryckt muslimsk invandrarkvinna, då jag i hela mitt liv valt att bekämpa dessa negativa attityder! Ni som känner er rasifierade på grund av er hårfärg och föräldrarnas bakgrund har jag inte någon respekt för. Ni är självföraktare, och en självföraktare är inte en bra förebild för våra barn och ungdomar. Ta ett djupt andetag, konfrontera er färgfobi och var tacksamma för det ni har fått istället för att skylla på rasism när det passar!"

2 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Fick precis ett sms från min svenska väninna om att det heter kolsvart hår och inte kålsvart hår, som jag först hade skrivit. Kål äter man, skriver hon:-). Jag är ju en sådan utlänning som inte fick läsa på SFI när jag kom till Sverige. Norrmän och danskar är inte välkomna dit. Redan då för 21 år sedan borde jag alltså ha insett att jag inte är rasifierad. Jag tillhör ju inte invandrareliten.

Anonym sa...

Men Margit det är ju just det du gör som vit europé! Negationen "inte" i sista meningen ska alltså bort! Mvh Yvonne Domeij