måndag 24 mars 2014

Ljög Leif Lindström (S) i tingsrätten?

Journalisten Tomas Widmark, som tidigare arbetade på Strengnäs Tidning, skriver så här på facebook: "Den här insändaren skickade jag till EK/ST, men eftersom en polisutredning pågår vill de inte ta in den. Så jag publicerar den här istället."

Jag har fått tillåtelse av Tomas Widmark att publicera hans insändare på min blogg. Här kommer den i sin helhet:

"Kommunfullmäktiges nygamle ordförande Leif Lindström (S) är föremål för en polisutredning angående mened. Anledningen är bland annat att Lindström under ed tagit tillbaka allt han sagt till undertecknad i en intervju i maj 2006.

Intervjun gjordes således när Lindström satt i opposition och handlade om de politiska löften som företagaren Veli Caglayan fick när hans gatukök på Västervikstorget revs 1997.

Då fanns det inga tveksamheter enligt Lindström. Caglayan hade fått bindande muntliga löften om en ny kioskrörelse på torget.

Så här sa Leif Lindström ordagrant (intervjun spelades nämligen in på band, band som tyvärr raderades när jag slutade på tidningen för drygt fyra år sedan):

 - Han skulle få någon form av likvärdig verksamhet. Det löftet fick han och det rådde ingen politisk oenighet om det.

 - I presidiet var vi överens om att Veli skulle få någon form av förtur på en likvärdig verksamhet. Det var också de direktiv som Einar Schuch (dåvarande samhällsbyggnadschef) fick att jobba efter.

 - Jag anser att kommunen måste stå vid sitt ord till Veli. Alltså att han ska få någon form av serveringsverksamhet på Västervikstorget.

 - Veli litade på de löften han fick och att han nu kommit i kläm är förfärligt. Jag tycker det är märkligt att de styrande politikerna gömmer sig.

För mig råder det ingen tvekan om att Leif Lindström talade osanning när han i tingsrätten i oktober 2010 tog tillbaka allt om de politiska löftena till Caglayan. Löften som han i en annan intervju, med Strengnäs Tidnings dåvarande platschef Per Edlund, dessutom sa sig vara beredd att vittna om under ed.

Att de båda intervjuerna skulle handla om 'misstolkningar" och sammanblandningar', som Lindström hävdade efter tingsrättsförhandlingarna är rent nys. När de publicerades fyra år tidigare hördes inget om att han skulle ha blivit felciterad eller misstolkad. Allt detta är jag beredd att vittna om under ed i en eventuell rättegång - och tala sanning.

Tomas Widmark tidigare reporter på Strengnäs Tidning"

2 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Katrin Säfström skriver i tidningen Folket 2010: "Den enda slutsats man kan dra är givetvis att Lindström fått kalla fötter. Inte vågat stå upp utan kort och gott fegat ur.

Ibland kan man stå ut med människor som fegt backar. Förstå att de inte mäktar mer än så, Och så kan man överse, acceptera och till och med förlåta.

Men större krav än så måste man kunna ställa på folkvalda kommuntoppar som sitter på sina uppdrag tack vare vårt förtroende, avlönade av våra skattemedel. Lindström måste förklara sin kovändning.

För Veli Caglayan och för de väljare som gett honom sin röst. Om han inte gör det självmant vore det lämpligt om det socialdemokratiska partidistriktet uppmanade honom."

Nu är det 2014 och Leif Lindström skall stå som nummer två på Socialdemokraternas kommunlista i höstens val. Det ser inte bra ut.

Ledaren på Eskilstuna-Kuriren skriver: "Oavsett vilken sida av lagen Lindströms agerande bedöms hamna på, ser det inte bra ut politiskt. Ett så stort parti som Socialdemokraterna borde kunna prestera en kommunlista utan sådana plumpar."

Mats Werner sa...

Sannerligen!