måndag 10 mars 2014

Centern i Sörmland går till val på eget program

Gunilla Karlsson på Eskilstuna-Kuriren skriver: "Sjukvårdsalliansen i landstinget spricker inför valet. Det står klart sedan Centerpartiet förklarat att man tänker gå till val på sitt eget valprogram och egna frågor. Relaterat – Det är dags för centerpartiet att profilera oss själva, säger gruppledaren Mattias Claesson. Däremot finns det ingen oenighet om det de tre partierna, M, C och KD, kommit överens om hittills, tillägger han."

Man behöver inte vara en Einstein för att förstå att Mattias Claesson antagligen har hämtat inspiration för sitt beslut hos sin partikamrat i Strängnäs Jens Persson (C). I Strängnäs styr Centern tillsammans med Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet.  Utåt i alla fall uppfattas deras allians som tämligen "smärtfri" och konfliktfri.

Socialdemokraterna har hela 15 av 29 mandat i kommunfullmäktiges styrande koalition. De är alltså ensamma större än de tre andra partierna (C, FP, MP) och skulle rent teoretiskt kunna styra den fyrklövern med järnhand. Men det är Jens Persson (C) som styr hela skutan trots sina ynka 6 mandat.

Pratar man med folk i Strängnäs så är det många som är besvikna över att Centern valde att regera kommunen ihop med Socialdemokraterna i stället för Moderaterna. Det fanns på pappret åtminstone en borgerlig majoritet efter valet 2010. Nu är det åter många som hoppas på en borgerlig majoritet efter valet 2014. Hur kommer det att bli?

Allt talar för att två av de borgerliga partiernas företrädare trivs bra ihop; Centerns Jens Persson och Moderaternas Jacob Högfeldt. Men hur är det med Folkpartiet? Pratar man med insatta Folkpartister så är inte Moderaterna favoriter direkt. De föredrar Socialdemokraterna. Men gissningsvis kommer Folkpartiet att göra ett katastrofval i vår kommun med tanke på hur Fredrik Lundgren har (mis)skött skolfrågan. Det kommer att gynna Moderaterna.

En färgstark kvinna kommer att lämna Strängnäspolitiken efter valet i höst. Terese Askerstedt (MP) kastar in handduken efter interna stridigheter inom partiet och kommer i framtiden att satsa på landstingspolitiken i stället. Hur kommer detta att påverka Miljöpartiet i Strängnäs?


Inga kommentarer: