tisdag 4 februari 2014

Svensk välfärd och svensk rasism

Maria Eriksson har skrivit en läsvärd artikel "Vi kan själva". Jag köper inte hela hennes världsbild, men jag rekommenderar mina bloggläsare att läsa hennes text. Orden jag fastnade vid var dessa: "Från uppgiften att lyfta människor ur fattigdom och okunskap riktar sig välfärdsstaten idag mot den breda och välmående medelklassen." Under detta supervalår, som 2014 kallas, kommer vi få se mycket av partiernas kamp om att köpa röster hos den växande medelklassen. Alla vill ha kvar mer i plånboken, det är i alla fall vad politikerna tror, och det är mycket det samhällsdebatten kommer att handla om framåt.

Vad det är för typ av samhälle vi vill ha kommer att hamna helt i skymundan är jag rädd. Twitter, facebook, tidningar, radio och TV kommer till stor del att påverka vad vi kommer att debattera. Johan Croneman är irriterad över SVT:s val att skicka partiledarna till psykoterapeuten. Jag tycker det är både intressant och spännande att följa de samtalen. Men jag fick nästintill hjärtproblem när jag lyssnade på programledaren och moderatorn Alexandra Pascalidou i P1 Debatt "Hur mycket rasism tål Sverige".

Alice Teodorescu, som råkade mest illa ut av Alexandra Pascalidous inkompetens och oförskämdheter, skriver: "Antirasister och rasister gör numera gemensam sak i att dela upp människor efter hudfärg, den som vägrar infinna sig i denna ordning hånas och reduceras offentligt. Med andra ord konstrueras en uppdelning mellan människor som utgår från samma idéer som den antirasistiska kampen syftar till att utplåna." P1 ber om ursäkt.

Det kommer onekligen att bli ett spännande superdupervalår.

Inga kommentarer: