onsdag 26 februari 2014

Nyfiken på Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

Jag gillar programmet "Nyfiken på partiledaren" som går på SVT2 på söndagarna. Som beteendevetare tycker jag det är mycket intressant att få veta mer om partiledarna. Vad formade de? Varför valde de att bli partiledare? Vad ligger bakom partivalet med mera. I söndags var det Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tur.

Jimmie Åkesson nickar jakande när terapeuten säger att det fanns nazister med i Sverigedemokraterna 1994 när Åkesson valde att gå med i partiet. Åkesson säger att han inte visste så mycket om partiet. En annan som säger samma sak är invandraren Mrutyuanjai Mishra. Nu när han har upptäckt vad SD står för lämnar han partiet.

Mrutyuanjai Mishra berättar: "För två år sedan gick jag med i Sverigedemokraterna. Som invandrare från ett icke väst-land, har det varit en svår resa att umgås med människor och politiker, vars mål är att bli av med och utvisa folk som mig. Idag känner jag att jag har varit naiv och begått ett fruktansvärt misstag. Jag vill nu offentligt be om ursäkt för min naivitet."

Hur naiv får man vara? Det tog honom två år att upptäcka att SD vill utvisa folk som han. Det låter oerhört märkligt. Han har varit återkommande krönikör på den beryktade hatsajten Avpixlat. Man kan ju undra om han överhuvudtaget har läst vad som skrivs där?

Nu är tid att anlägga moteld mot SD, skriver Håkan Arenius i den kristna tidningen Dagen. Han påpekar: "SD:s tankegods är en draksådd som inte kan ryckas upp med rötterna om den får fäste i folksjälen. Detta måste sägas igen och igen."

Jenny Stiernstedt skriver i DN:"Sverigedemokraterna är ett i första hand nationalistiskt parti. Partiet vill värna det som anses svensk samt landets seder och bruk – ofta traditioner som enligt SD nu håller på att gå förlorade. Partiet betecknar sig som ett demokratiskt och nationalistiskt parti inspirerat av nationalkonservatism och den socialdemokratiska folkhemstanken."

2 kommentarer:

Anonym sa...

SD är Sveriges modernaste parti.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Sveriges mest modernaste parti? Du måste skoja?! När blev SD modernt? Ett nationalsocialistiskt parti kan knappast beskrivas som modernt. Snarare bakåtsträvande och omodernt.