lördag 8 februari 2014

Cannabisdebatten fortsätter

Lyssnade på SVT Debatt den 6 februari där de debatterade om cannabisrökning borde bli lagligt i Sverige. Alla som känner mig vet att jag är starkt emot legalisering av cannabis. Statsvetaren och narkotikaföreläsaren Erik Leijonmarck gjorde en mycket bra insats. Han var ganska ensam mot flera debatt-tungviktare och drogliberaler som till exempel sociologen Ted Goldberg.

Ett argument som framförs av drogliberalerna för att drogen skall bli laglig är att alkohol är farligare. Alkoholen är en mycket farlig drog bland annat för att många blir aggressiva när de dricker alkohol. Under de nio åren jag arbetade inom kriminalvården var det just alkohol (mäsk) vi letade efter när vi visiterade celler och gemensamma utrymmen. Något vi gjorde särskilt inför helger och storhelger. På en fängelseanstalt är det allvarligare om de intagna får tag på alkohol än till exempel cannabis därför att cannabis har en lugnare effekt på människor på grund av att de flesta blir slöa av drogen.

Ett annat argument som används är att om cannabis blir laglig så slipper unga människor att stigmatiseras. Alkohol är lagligt att konsumera. Blir inte en alkoholist stigmatiserad? Oppositionsrådet Tomas Rudin (S) talar om sitt alkoholberoende och skammen i den här artikeln.

Per Johansson, generalsekreterare Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, säger: "Det är naivt, för att inte säga korkat eller cyniskt, att hävda att en legalisering av cannabis för vuxna inte skulle leda till ett kraftigt ökat missbruk bland unga." Det har han fullständigt rätt i.

Sven Andréasson, alkoholläkare, professor i socialmedicin och ordförande i Alkoholpolitiskt forum skriver i DN: "Det är skandal att våra politiker inte intresserar sig för Sveriges största sociala och medicinska problem: alkoholfrågan. Det gäller tyvärr både alliansen och oppositionen. Utvecklingen har sprungit ifrån politiken. Många insatser från stat, kommun och landsting har blivit kraftlösa eller felriktade." Varför engagerar inte politiker sig mer i dessa frågor? Beror det på att de är för upptagna med att tillfredsställa den växande och något krävande medelklassen kanske?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan!

Såg aldrig debatten men läser mycket om den.

Du skriver i ditt inlägg att du jobbat inom kriminalvården i nio år, jag blir då nyfiken hur du och dina kollegor ser på de Nederländska systemet med avkriminalisering av cannabis?

Nederländerna är ju kända för sin låga brottslighet,låg cannabis-brottslighet, lågt antal missbrukare och unga brukare, varför skulle en fullständig legalisering av cannabis vara de enda alternativet, när Nederländerna i flera år bevisat motsatsen till ett förbud med hjälp av en laglättnad för innehav?

Mvh