onsdag 5 februari 2014

Kvinnokroppen provocerar

Kvinnokroppen provocerar. År 2014 blir folk fortfarande upprörda över nakna bröst; kvinnobröst.

Elisabeth Sandlund på den kristna tidningen Dagen skriver: "Man kan argumentera att den här ledaren inte borde skrivas, inte heller att nyhetssidornas utrymme borde ägnas åt det som skedde i Katolska domkyrkan i torsdags kväll, när gudstjänsten stördes av extremfeministiska aktivister från det internationella nätverket Femen. Publicitet är nämligen just vad Femen är ute efter. Det är därför de utan respekt för heliga rum eller för de människor som sökt sig till kyrkan, kanske för att få tröst i en svår situation, genomför sin lika osmakliga som malplacerade aktion mot den föreslagna nya spanska abortlagen. Femens agerande är så flagrant att det, trots att det ger dem uppmärksamhet, måste kommenteras och kritiseras."

Jag borde kanske också bli provocerad? Som trogen kyrkobesökare i stort sett varje söndag kanske jag också skall känna mig kränkt över Femens aktioner? Men jag känner inte så. Jag förstår inte varför folk blir upprörda. Det är mig helt obegripligt att nakna överkroppar kan skapa sådan uppståndelse. Det vi borde reagera på är hur denna fredliga aktion, om än något ovanlig, blir utsatt för våld. Prästen, ja du läste rätt, tog stryptag på en av kvinnorna.

Aktionerna är spektakulära, ingen tvekan om den saken, men vad är det som egentligen provocerar? Strengnäs Tidning skriver: "Den som inte har argument som går att framföra i ord, utan försöker att använda den sämsta reklamens avarter, med nakenhet som ska sätta uppmärksamhet före budskap, motverkar sig själv. I detta fall var det tydligen en kritik mot den skärpning av abortlagstiftningen i Spanien som går ut på att upphäva den reform som gjordes för en del år sedan." Pussy Riot får stöd av tidningen men inte Femen.

Kampen om kvinnokroppen och kvinnors rättigheter kommer att fortsätta. Varför? För att kvinnor fortfarande blir utsatta för förtryck. I flera katolska länder handlar kampen om kvinnans rätt att själv bestämma över sin kropp vid en graviditet. I flera muslimska länder kan kampen handla om att slippa dölja sig med slöja eller niqab och att få bestämma vem de skall gifta sig med. I landet som kallas för världens största demokrati, Indien, rapporteras det om gruppvåldtäkter hela tiden. I Sverige kämpar kvinnor fortfarande för halva makten och hela lönen. Kampen handlar om frihet helt enkelt.

1 kommentar:

Unknown sa...

"Jag förstår inte varför folk blir upprörda. Det är mig helt obegripligt att nakna överkroppar kan skapa sådan uppståndelse."

Som ofta i en kontroversiella fråga uppstår två frågor: så som företeelsen i fråga förhåller sig och så som den enligt någons tyckande borde förhålla sig. Här slås det fast att folk blir upprörda och det ifrågasätts hur de kan bli det.

Det som har praktisk betydelse i det som inträffade är att folk faktiskt blev upprörda. Nakenprotestanternas tilltag måste därför fördömas inte minst med tanke på att kyrkorummet är en ovanligt respektlöst vald plats för en demonstration över huvud taget. Att det därtill förstärks på ett sätt som demonstranterna vet är ägnat att såra är skäl nog att inte genomföra aktionen och för att fördöma den.