onsdag 8 januari 2014

Reinfeldt får väl dra kungen i örat

Den svenska kungen har tackat nej till att delta i högtidlighållandet av den norska grundlagens tillkomst. Norrmännen är med rätta upprörda över detta. På Norges nationaldag 17 maj i år är det 200 år sedan Eidsvollförfattningen undertecknades och det firas självklart med pompa och ståt i Norge och överallt annars det finns norrmän. Min familj och jag kommer att fira den stora högtidsdagen på Skansen i Stockholm tillsammans med flera tusen andra norrmän som bor i Sverige.

Det är, som Susanna Birgersson skriver i DN,  inte vilken nationaldag som helst i vilket europeiskt land som helst. Hon uppmanar därför den svenske kungen att packa väskan och åka dit. Nu kommer väl, som Susanna Bigersson kallar honom, Herr "För Sverige i tiden" vara så stolt att han inte kommer att ändra sitt tokiga beslut, tyvärr.

Om inte statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gör vad han borde göra dra kungen i örat och skicka honom till Norge på denna stora högtidsdag. Jag tolkar Eskilstuna-Kurirens text så, att de tycker att Reinfeldt skall ingripa. Vi är nog många som tycker så. Den svenske kungen har nämligen ibland haft riktig otur när han har yttrat sig om Norge. Den här gången hade han chansen att göra något bra, men fattade uppenbarligen inte det.

Ledaren på Eskilstuna-Kuriren skriver: "I Norge är 16-17 maj det här året inget vanligt nationaldagsfirande. 200-årsminnet av grundlagen från Eidsvoll är 200-årsminnet av att Norge frigjordes från det danska enväldet, och blev ett land, visserligen i union med Sverige men med egen konstitutionell ordning och eget parlament. Ett nej, som dessutom motiveras som hovets talesperson gjort, är bland det mer snorkiga och oartiga som går att åstadkomma gentemot stortinget i Oslo." Nej det är ingen vanlig dag eller ett vanligt nationaldagsfirande, det är ett viktigt jubileum.

Eric Erfors på Expressen skriver:  "Vi svenskar har ett utbrett ointresse för våra nordiska grannar, och vår gemensamma historia. I det perspektivet är kungens nonchalans och hovets svammel på något sätt representativt. Men kungen, det är bara att vända blad och gå vidare: boka 17 maj i Eidsvoll och fira med brödrafolket." Hälften av svenskarna tycker att kungen kan abdikera. De får nog stöd av rätt så många norrmän för sin åsikt efter detta.

Uppdaterat 2014-01-09: Den svenske kungen biter i det sura äpplet och ändrar sitt dumma beslut. Han åker till Norge den 17 maj i alla fall. Kanske för att Fredrik Reinfeldt (M) har dragit honom i örat? Eller för fredens skull?

Inga kommentarer: