måndag 6 januari 2014

Det viktiga är vart skolans pengar går

Sten Tolgfors skriver på facebook att det viktiga är inte var skolans pengar kommer ifrån, det viktigaste är vart skolans pengar går. Han påpekar: "Det spelar mindre roll om pengarna kommer från kommunen eller staten. Det är inte bara finansieringsansvaret som behöver diskuteras, det är också ansvaret för hur pengarna används som måste belysas. Den viktigaste frågan kring skolans finansiering är hur mycket och hur stor del av skolans resurser som verkligen når fram till barnen - eleverna - i undervisningssituationen. Det är här den svenska skolans systemfel ligger och länge har funnits. Likväl diskuteras detta aldrig." Proffessor Kjell-Åke Forsgren hävdar att skolans problem bottnar i att man sänkte trösklarna för att komma in i den.

Kloke Tolgfors säger: "Debatten om skolans resurser måste nu tas ett steg till. Se hur mycket som verkligen når fram till eleven i undervisningssituationen. Inte hur mycket systemet kostar och resurser som skickas runt i rundgång i kommunerna. Det är också här debatten om vinster i skolan till slut måste hamna. Är det rätt att skolans resurser blir till vinster i kommunala fastighetsbolag?"

Nej det är inte rätt att skolans resurser blir till vinster i kommunala bolag. I Strängnäs kommun var det omöjligt innan mandatperioden 2002 till 2006. Det var då kommunens skollokaler bolagiserades. Innan dess hade kommunen ett fastighetskontor och det var kommunen som ägde skollokalerna. Det var under ledning av förra kommunchefen Jan Heimdahl och förra finanskommunalråd Ulf Kristersson (M) som detta förslag lades fram och genomfördes. Dåvarande ekonomichef var motståndare till bolagiseringen. Det var en av orsakerna till att hon fick sparken. Hon var emot att man flyttade skattefria skolokaler in i ett bolag och genom det göra de skattepliktiga. Hon tyckte det var vanvettigt.

Ett av argumenten som användes för att ta det här beslutet var att underhållet av skollokalerna var kraftigt eftersatt och det skulle bli så mycket bättre om ett bolag fick ta hand om lokalerna. Det var nog därför ingen av oss protesterade när beslutet togs. Hur blev det med underhållet sen? Om bolaget skulle vara så bra på att sköta underhållet varför beslutade då den sittande majoriteten att man skulle skjuta till 100 miljoner? 100 miljoner skattepengar!

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej Margit, och god fortsättning!

Det du säger i det sista stycket här är häpnadsväckande.

Det visar inte minst att vi nu behöver vassa och uppmärksamma kommunpolitiker som inte låter sig skrämmas, inte låter sig förnedras i en roll av röstboskap eller rundningsmärken åt dem som sätter den politiska agendan i den här kommunen. Ni är några stycken som inte låter er kuvas och som säger ifrån, men de flesta verkar påtagligt trötta och uppgivna. Det är mycket bekymmersamt.

Därför, för allas skull, för medborgarnas, skattebetalarnas och för demokratins skull måste ni börja väcka upp varandra ur dvalan och ingjuta lite entusiasm och kampanda i er nu. Det är trots allt valår i år. Supervalår.

Sakine Madon skriver i Expressen idag under rubriken "Straffa slösaktiga kommunpampar" om Martin Borgs dokumentär om slöseriet i kommunerna och citerar Borgs om hur det kan fortgå: "Det som saknas är en vass opposition, oavsett politisk färg..."

http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/straffa-slosaktiga-kommunpampar-1/

Ge väljarna ett hederligt och tydligt alternativ, börja tala klartext om vad ni kommer att göra om ni vinner valet, och visa redan innan valet att det inte bara kommer att bli samma sak fast med annan partifärg i höst.

Den här kommunen är efter de senaste fyra åren så illa åtgången i de flesta avseenden att det inte kommer ett regimskifte inte kommer att vara tillräckligt - den behöver också ett rejält demokratiskt systemskifte.

Det jag hör där ute är att de flesta har fått nog av den här majoriteten och att förtroendet är i botten. I likhet med många kommunpolitiker i opposition präglas många av oss här ute också av tvivel och uppgivenhet.

Medborgarna förtjänar bra mycket bättre än så och dessutom väldigt mycket mer för sina skattepengar.

Personligen ser jag fram emot en politisk nytändning inom kort.