måndag 20 januari 2014

Barack Obama fick ingen psykos

Jag beundrar USA och Barack Obama. Men även solen har sina fläckar. Att världens mäktigaste man, som är förebild för många människor, går ut och bagatelliserar att röka marijuana är obeskrivligt dumt. Han förklarar det med att han själv rökte på när han var ung. Barack Obama hade tur som inte fick en psykos. Obama har berättat att han både rökte och sålde droger i Hawaii när han var ung. Det är väl knappast något att vara stolt över?

Jag har varit i miljonstaden Sydney i Australien och träffat psykiatriker som dagligen arbetar med unga människor som har fått en haschpsykos. Jag tror inte de direkt jublar över Obamas tanklösa utspel. Jag gör det i alla fall inte. Men han kanske inte har träffat så många människor som har fått psykos? Han kanske inte vet hur allvarlig den sjukdomen är? Jag förstår att de som har kunskaper på området blir upprörda

Obama säger inte att alkohol är bra. Men han säger att röka marijunana är ungefär som att röka cigaretter och det är väl inte helt jämförbart? Hur många får psykos av cigaretter? Hur många skadar sin hjärna med cigaretter? Att världens mäktigaste man bagatelliserar att röka marijuana tycker jag är anmärkningsvärt. Några påpekar att 99% av alla våldsbrott som avhandlas i tingsrätten har med alkohol att göra. Det måhända. Men, om vi legaliserar marijuana i Sverige kommer det väl knappast att sänka antalet våldsbrott? Att folk, oftast män, dricker för mycket hjälps väl inte av att göra ännu en drog laglig?

Centerparitets ungdomsförbund (CUF) vill legalisera cannabis. De anpassar sig till den attitydförändring som finns bland unga människor i dag. Sara Skyttedal däremot, ordförande i KDU, förespråkar en fortsatt restriktiv narkotikapolitik. Hon säger det är naivt att tro att försäljningen av cannabis till barn och unga skulle bli mindre för att man gjorde drogen laglig för vuxna. Jag håller med henne.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har du allt siktat på jorden och träffat månen.

Tror du det överhuvudtaget handlar om hur farligt marijuana är?

Obama vill sätta stopp för kartellernas monopol och det hänsynslösa våldet det medför.

Över 60,000 döda sen 2006 då narco-kriget bröt ut och dem tror det är närmare 100,000 med tanke på alla som försvunnit spårlöst...

Är förbudet så viktigt att civila, poliser, militärer, politiker och deras familjer ska bli dödade på de mest brutala och hänsynslösa sett du kan tänka dig...
för att få stopp på vaddå? några hundra psykoser?.

Tycker du marijuana så farligt att dessa ska behövas offras så att du ska sova lugnt om nätterna?

Min åsikt är att det kostar mer än det smakar, både i pengar och människoliv.

Vad tycker du?

http://en.wikipedia.org/wiki/Mexican_Drug_War

Margit Urtegård sa...

Hej anonym

Jag tror jag har varit mycket tydlig på min blogg vid ett flertal tillfällen vad jag tycker eller var jag står i den här frågan.

Anonym sa...

du frågar om tobak gett någon psykos men missar helt antalet psykoser som kan härledas till alkohol. Tänk på det nästa gång du tar dig an vinflaskan.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym

Jag missar inte alls antalet psykoser som kan härledas till alkohol. Det var dock inte det som den här bloggartikeln handlar om. Jag påpekar hur allvarligt det är att en person som Obama, som är en stor förebild för så många, bagatelliserar droganvändning. Jag tycker det är mycket allvarligt.

JohJoh sa...

"Obama har berättat att han både rökte och sålde droger i Hawaii när han var ung. Det är väl knappast något att vara stolt över?"

Var framgår det att Obama är stolt över detta? Tvärtom säger han väl att det var dumt och ohälsosamt.

Dessutom kan det mycket väl minska antal alkoholrelaterade brott om några byter drog från alkohol till cannabis.

JohJoh sa...

En sak till :)

Du skriver:
"Jag påpekar hur allvarligt det är att en person som Obama, som är en stor förebild för så många, bagatelliserar droganvändning"

Vi verkar vara överens om att alkohol är en mycket farlig drog!?
Hur kan det då vara att bagatellisera cannabis att jämställa det med alkohol?

Om det är något som konstant bagatelliseras idag i samhället (ofta på bästa sändningstid i TV) så är det väl just alkohol?

Margit Urtegård sa...

Hej Johjoh

Ja vi är överens om att alkohol är en mycket farlig drog. Obama säger: "Som allmänt känt rökte jag gräs som ung, och jag ser det som en last, inte särskilt annorlunda än de cigaretter som jag rökte från det att jag var ung och under en stor del av mitt vuxna liv." Inte särskilt annorlunda?! Under mina 9 år inom kriminalvården träffade jag många unga killar som hade fastnat i droger och då oftast cannabis. Alla droger, även alkohol, påverkar hjärnan så mycket att man kan få beteendeförändringar. Särskilt unga är extra känsliga. Det säger även CUF:s ordförande på Agenda i söndags att det är extra farligt för unga. Cigaretter är cancerframkallande och det är jättebra att det i dag finns åldersgräns på eländet, det gjorde det inte när jag var ung, och det är jättebra att det numera är rökförbud på restauranger och alla andra offentliga lokaler då även passiv rökning är farligt. Jag tror att rökförbud på arbetsplatser också är superbra, så som man har infört i många kommuner och landsting i Sverige. Det hjälper säkert många att sluta röka helt. Jag vänder mig emot att Obama säger att det att röka gräs inte är särskilt annorlunda än att röka cigaretter just därför att skillnaden är enormt stor! Forskningsläget är tydligt. Cannabis har skadeverkningar, särskilt vid intensiv användning och särskilt för personer som är unga.

Och jag håller med dig i att det är allvarligt att alkohol konstant bagatelliseras i samhället. Men det blir inte bättre av att man nu också bagatelliserar ännu en drog.

Anonym sa...

"Cannabis har skadeverkningar, särskilt vid intensiv användning och särskilt för personer som är unga."

Samma gäller alkohol.

Berusningsmedel kan alltid missbrukas, men hen har rätt att göra vad hen vill med sin kropp så länge det inte skadar någon annan.

Hypotes.

Låt säga att Sverige och Danmark inför förbud på alkohol.

Bruket av alkohol minskar inte, vi har en efterfrågan b la på ca 4.5 miljoner liter starksprit per år.

Danska gäng ser det som en mycket bra affär att smuggla öl, sprit och vin från Tyskland till Sverige.

Åren går, gängen blir mer mäktiga och fler gäng bildas och det blir konflikter, folk dör och danska myndigheter tappar till slut kontrollen.

Dansk militär får sättas in för polisen har blivit korrupt (dem är rädda för sina och deras familjers liv, mutor osv).

Politiker blir måltavlor av gängen, dom som inte stöttar gängen mördas.

Krig mellan militären och gängen. Dödssiffrorna är uppe i nästan ett tio tusentals per år. Många av dem är civila som kommit i gängens väg. Lönnmördare kan nu hyras för en tusenlapp per "jobb".
Danska gängen startar verksamhet i Skåne regionen, konflikterna sprids till Sverige.

Reinfeldt går ut med att alkohol kanske inte alls är så farligt, men onyttigt för hälsan. Han pekar mot en legalisering.

Fiktiva Marwarid Urtegård, bor i KSA där det råder totalförbud på alkohol beklagar sig att en europeiskt statsminister vill legalisera drogen. Hon intresserar sig inte för verkligheten runt om förbudet, utan tycker att utspelet är fruktansvärt. Alkohol är farligt, men hon förstår inte att förbudet ställer till det mer än om drogen i sig skulle vara laglig.

Erik sa...

Jag tror inte att Obamas utspel har särskilt mycket att göra med situationen i Mexiko att göra utan att den snarare riktar sig till den opinion i USA som gillar cannabis och/eller förespråkar legalisering. Röstfiske.

Han bör rimligen veta att en legalisering av cannabis i USA inte torde få särskilt stor inverkan på säkerhetssituationen i Mexiko. Rand corporation gjorde en estimering av vad en legalisering (av marijuana) i Kalifornien skulle innebära för smuggling och kartellernas makt - inte särskilt mycket...

Anledningen är att cannabis i ganska stor utsträckning redan odlas i länder där den konsumeras (USA, Sverige t.ex). Dessutom handlar kartellernas kamp med varandra och staten om primärt kokain samt tusen andra saker om de kan tjäna pengar på. Kidnappningar, utpressning, korruption, människohandel, vapen etc etc.

Situationen är således väldigt komplex. Mer komplex än vad många cannabisvänner vill ge sken av. För dem handlar det om att legalisera cannabis för att
a) de själva använder och inte vill känna sig dåliga för den sakens skull eller
b) de hävdar individens frihet att
"...hen har rätt att göra vad hen vill med sin kropp så länge det inte skadar någon annan...
c) de tror på allvar att förbudet går att jämföra med förbudstiden i USA där alkoholanvändandet låg på väldigt höga nivåer och att legalisering skulle innebära vinster/besparingar för samhället som överstiger den ökade användningen och skadorna som följer i dess spår.

thove sa...

Man får ofta känslan av att nolltoleranta debattörer inte har några riktiga belägg för sina argumentationer; det är mest rädsla för någonting man egentligen inte har koll på men hört från sina föräldrar att det är dåligt. Att legalisera lätta droger samtidigt som man går ut med information om dem kan göra att användningen minskar. Tycker du att man ska legalisera marijuana i Sverige? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4037/tycker-du-att-man-ska-legalisera-marijuana-i-sveri