torsdag 12 december 2013

Rasistkrisen fortsätter i Folkpartiet

Citat: "Blir Expressens avpixlande av sajten Avpixlat den torped som sänker Sverigedemokraterna? Omöjligt är det inte." Man kan tycka vad man vill om att man nu avpixlar Avpixlat. Att folk inte längre kan känna sig trygga när de spyr ut sin fruktansvärda galla anonymt är egentligen ingen förlust för mänskligheten.

Det personer inte kan stå för med sitt fulla namn och stående med rak rygg det kanhända vara skönt för oss alla att slippa läsa och slippa höra? Jag har haft många anonyma bloggtroll på min blogg under åren och det är ytterst sällan att det är sköna visor de skriver. Kverrulanter dominerar stort bland de anonyma. Det är min erfarenhet.

Nu visar det sig att det inte bara är Sverigedemokrater som avslöjats på Avpixlat. Folkpartisten Göran Lundbom från Gnesta har visst också varit aktiv där. Nu avgår han. Folkpartiets gruppledare i Gnesta, Göran Benedicks, avgår också efter att ha skrivit flera kontroversiella inlägg på sin blogg. Han hade bland annat kallat komikern Soren Ismail för sur kurd. Hur väljer Folkpartiet sina aktiva företrädare?

16 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en förlust när medborgare skräms till tystnad vilka åsikter de än må ha. Vi levde i en demokrati men den finns inte längre kvar, kvar står istället PK medias hets mot oliktänkande och främlingsfientliga. Nu är det bestämt! ALLA ska gilla invandringen,gör man inte det och gud nåde den som vågar säga sitt hjärtas mening på nätet då ska man hängas ut offentligt som en rasist eller nazist! Sverige är ett enda stort PK näste och ett lika stort skämt!

Anonym sa...

Grova brottslingar som begår mord, grova vålsbrott, gruppvåldtäkter ska inte få identitet undanröjd, folk som uttrycker sig "hatiskt" med lagen på sin sida hängs ut, blir av med jobb och riskerar utfrysning efter den stigmatisering samhället uppvisar. Det är ett så grovt övertramp i vår demokrati att folk som inte är kriminella och vill vara anonyma ska bli offer för en av dom största nyhetstidningarna i sverige.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Det finns så mycket hat som kommer med anonymiteten som vi gärna kan slippa. Jag vet att det är farligt om vi får ett debattklimat där folk måste sticka upp fingret i luften och känna efter var åsiktsvindarna blåser innan man törs säga något och jag håller fullständig med dig i att det är en förlust när medborgare skräms till tystnad vilka åsikter de än måste ha. Nu när Avpixlat är avpixlad kommer denna debatt att komma och den är viktig.

Åsiktspoliser är inget jag välkomnar.

Anonym sa...

Margit Urtegård> Det expressen gjort är avskyvärt och lögnaktigt. För det första är alla "by default" anonyma med Disqus, likt Twitter- Hur ska man göra för att inte vara det kan man fråga? Ska vi alla heta "namn-personummer" Så vad expressen vill få fram, är att "FEGA RASISTER" inte står för sin åsikt, men många har säkert absolut inte haft några problem med det, men är det skäl att få utrymme i en av sveriges största tidningar mot sin vilja? Jag hoppas vid skyarna att expressen råkar ut för kraftiga represialier, och att media får ökad press på sig att upprätthålla dom "pressetiska-reglerna" och EU domstolar får gärna lägga sig i, är faktiskt inte alls emot om Expressen får lägga ner och journalisterna se sig om efter ett nytt arbete.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Man kan tycka att det Expressen har gjort är fruktansvärt. Att hänga ut icke-offentliga personer är en tveksam sak att göra oavsett vilka åsikter de än måste ha. Men lögnaktigt? Det var väl inga lögner Expressen förde fram? Att aktiva politiker blir uthängda när de har uttalat sig hatiskt på nätet, tycker jag är bra. Det är rätt att folk får veta vad olika politiker tycker. Politik är en förtroendebranch.

Anonym sa...

Margit Urtegård> Retoriskt oärliga då, eftersom dom vet att människor är anonyma "by default" och ändå väljer att påpeka det självklara faktum att folk är anonyma som skriver, man vill få det att verka som att folk medvetet döljer sin identitet för att skriva / tycka, (oavsett hatiskt, sexistiskt, kritiskt) vilket inte stämmer. Och visst är det bra att politiker kommer fram i dagsljuset, men alla dom hatiska twitterkommentarer som dagligen passerar obemärkt, där många "även politiker" utrycker sig hatiskt och nedsättande om SD och väljare, det är inte ett fenomen som enbart sker på "hatsidorna" men man blundar gärna och få så mycket "dåligt" att förknippas med SD att alla som inte röstar på SD sedan har vatten på kvarn att förudmjuka dom som väljer att lägga sin röst på just dom, så där uppkommer den onda spiralen som inte blir bättre utav att enbart SD står under medias lupp, och blir "avanonymiserade" likt dom värsta seriemördarna.

Margit Urtegård sa...

Nu har även Folkpartister blivit avslöjade. Det är inte enbart folk från SD som har uttalat sig främlingsfientligt på nätet. Två män I Folkpartiet i Gnesta har precis fått lämna politiken på grund av saker de har skrivit. Det värsta man kan bli kallad i Sverige är rasist. Och jag välkomnar debatten om huruvida det är rätt att hänga ut personer som icke är offentliga sen innan. De som inte själva har valt att vara offentliga personer har Expressen eller någon annan rätt att hänga ut de? Håller med om att alla politiker skall granskas. Ingen har väl glömt valstugeskandalen 2002? Då var det Moderater och Folkpartister som avslöjades om jag inte kommer ihåg fel. Det var helt rätt att de personerna blev uthängda.

Anonym sa...

Margit Urtegård> Aldrig ok att "knäcka" chatt-tjänster i syfte att få reda på användar identiteter, om det inte sker pga olagkligheter, och då är det upp till polis - inte expressen att agera. Att politiker lyfts fram som exempel, är fel, dom skulle trots tvivelaktiga kommentarer inte omskrivits i tidningarna över huvud taget, det är media som egentligen ska stå under lupp då deras arbetsmetoder allmer börjar likna underrätelsetjänsten STASI.

Margit Urtegård sa...

Hej igen anonym.

Fredrik Segerfeldt skriver så här: "Frågan har nu ställts på sin spets av Expressen, som identifierat en rad rasistiska hatmånglare i webbträsket kring Sverigedemokraterna. I ett första skede konfronterade tidningen folkvalda politiker, det vill säga personer som ställt upp i en offentlig förtroendetävling för att få möjlighet att utöva offentlig makt över oss andra. Då var Expressens gräv en viktig demokratisk gärning.

Avslöjanden visade vad personer som säger sig stå för ett partiprogram egentligen tycker, och att det snart bara är en handfull personer i toppen av SD som är skickliga nog att dölja sitt hat och sin rasism.

Men i ett andra skede konfronterade tidningen privatpersoner som hade uttryckt ståndpunkter anonymt. Det var som att journalisterna hade trängt sig in i ett omklädningsrum med en mikrofon och sedan gått hem till personerna som var där, ringt på, spelat upp ljudet och bett om en kommentar.

Få är lika glada som jag över att rasismen exponeras. Jag har kämpat mot den i hela mitt vuxna liv. Och jag har blivit dödshotad i elektroniska medier ett antal gånger. Begår man ett brott, som olaga hot eller hets mot folkgrupp ska man åtalas. Men medier kan inte i efterhand förändra villkoren för publicering hos andra medier. Har en privatperson skrivit något under löfte om anonymitet ska det respekteras.

Därför tycker jag att det var fel av Expressen att hänga ut trollen i ljuset, hur skadeglad jag än var när jag skådade rasisternas stressade blickar som panikartat stirrade in i kameran."

Här är länken till hela texten: http://debatt.svt.se/2013/12/12/expressen-besokte-natets-omkladningsrum/

Jag håller med honom.

Anonym sa...

Margit Urtegård> Hej jag håller inte med Fredrik Segerfeldt. Ingenting utav det som Expressen uppvisat är kriminellt vad jag vet, då även det politikern uttryckt, dock är det rasistiskt det håller jag med om. Men priset att göra intrång på anonymitet för Expressen, journalister ska få ett scoop är inte värt, oavsett vad dom kommer fram till. Det är ett övertramp värre än FRA, som dock är till för att förhindra grova terroristbrott och liknande, ändå är starkt ifrågasatt. Journalister ska inte ha mer makt efter allt maktmissbruk från deras sida, dom ska ha mer lagar som kontrollerar vad dom får göra och inte göra.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Då får vi väl vara överens om att vi inte är helt ense i frågan då? Jag tycker det är helt rätt att politiker hängs ut när de har gjort bort sig. Som politiker är man aldrig riktigt anonym. Det är min uppfattning. Vi som har valt politiken som arena måste förstå att det är en förtroendebranch vi är verksamma i. Våra åsikter är offentliga. Det är de vi går till val på.

Anonym sa...

Om man skriver något på nätet får man räkna med att avsändare förr eller senare kommer avslöjas. Står man inte för det man tycker får man låta bli att skriva något!
Detta gäller alla forum, FB osv och det borde alla veta vid det här laget.

Det är fel att "hacka" sig in oavsett sammanhang men det stora felet gör webbplatsen som ansvarar för ett forum. Tillåter man folk få vara anonyma och tolererar texter som ibland faktiskt strider mot svensk lag förtjänar man ingen respekt eller trovärdighet.

Nej, folk får allt stå för det de publicerar (även efter ett par öl en lördagskväll) och en webbplats får allt moderera bort anonyma kommentarer som strider mot svensk lag. Enskilda personer få ta sitt ansvar och Avpixlat får faktiskt skärpa sig eller lägga ner kommentarsmöjligheter.

Står man inte för det man skriver så låt bli då!

Anonym sa...

Svar till anonym: Då tycker jag du i fortsättningen hänger din legitimation runt halsen så alla även "irl" ser vem du är och kan ta reda på vart du bor. Det finns otroligt många skäl till varför nätet ska förbli en anonym mötesplats om önskar vara det, en av många men viktagaste skälen är vid konflikter kan motparten bli uppsökt och i värsta fall mördad, och ja det har skett och sker i världen. Man kan stå för en åsikt utan att röja sin identitet, för man kan ju förhelvete rösta anonymt, NEJ till ett övervakat internet.

Anonym sa...

Margit Urtegård> Vad politikern och privatpersonerna skrivit tycker jag i det hela är ovesäntligt, det är medias agerande som borde diskuteras, inte att det förekommer "hate speeches" på internet, det är knappast ett beteende som SD väljarna enbart står för, det är inte politik-betingat, det är bara människor som hatar olika ting. Detta är från dessutom från Disqus > "This appears to be a targeted attack on a group of individuals using pattern matching of their activity across the web, associated with email addresses used by those individuals. To use our API or service for such purposes, is a breach of our privacy guidelines. As in all such cases, we are terminating the account."

Anonym sa...

Margit Urtegård> Jag föreslår att du tar en titt under olika Twitter-trådar då något handlar om SD, och försök att förstå det "fina" hatet och hur utbrett det egentligen är, men ändå ska man alltid, alltid enbart peka på - dom andra (Vi gillar olika, men inte -ER) Hyckleri much.

Johan R. Sjöberg sa...

Jag minns valstugeskandalen - det var det sista valet som jag var bosatt i Sverige. Framförallt moderater åkte väl dit i reportaget, men också en socialdemokrat i Kristinehamn. Jag var då medlem i M/MUF Karlstad, och en av våra partister gjorde bort sig i TV.

Expressens metoder kan diskuteras, speciellt eftersom Researchgruppens namn utåt varit medlem i AFA, någonting som han, som jag förstår saken, inte skäms över, men att politiker skall hängas ut när de gör bort sig - i alla fall så grovt som i det här fallet - det håller jag med om.