onsdag 4 december 2013

Gruppvåldtäkterna ökar i Sverige

På nyheterna så sägs det att gruppvåldtäkterna ökar i Sverige. De säger dessutom att det är en dramatisk ökning. Varför är den första frågan som dyker upp? Vad är det som händer? Det berättas att tonårstjejer blir våldtagna av sina killkompisar. Första gången jag hörde talas om fenomenet gruppvåldtäkter var på 90-talet. När jag själv var ung på 80-talet hörde jag aldrig om något sådant.

Jag kan uppleva att Sverige är ett väldigt sexistiskt land. Kan det påverka? Svårt att tro då samma problem finns i länder som t.ex Indien. Citat från DN: "Fenomenet förekommer inte bara bland kriminella grupper utan finns inom alla samhällsklasser. Det kan vara så kallade vanliga populära killar som är på fest eller en skolresa där de utnyttjar en tjej som blir för full. – Men det måste finnas en respektlös grundinställning, det ena ger det andra, säger Börje Svensson."

Några ord om den här respektlösa grundinställningen. Var kommer den ifrån? När hände detta? Har det hänt något som vi inte har observerat? Jag är själv mamma till två söner; två pojkar som nu är över 20 år gamla. De har aldrig sagt något nedsättande eller sexistiskt om tjejer. Vi har i vårt hem alltid talat mycket om jämställdhet och jämlikhet. Med tanke på all information och påverkan våra barn och unga får digitalt i dag så är det extra viktigt att vi vuxna är närvarande och talar med våra telningar. Vi föräldrar har ett ansvar för vad våra barn gör.

Mårten Gasslander, 18 år, skriver i DN: "Jag är så förbannat trött på att läsa i tidningar, höra på radion eller se på tv om hur en tolvårig flicka tvingats ge oralsex till ett gäng äldre killar, om hur sex pojkar tvingats sig på en ensam fjortonårig flicka. Jag är så förbannat trött på att läsa om dessa saker. När ska vi vakna upp, när ska lärarna vakna upp, när ska era grannar vakna upp, när ska polisen vakna upp, när ska rättsväsendet vakna upp och när ska du vakna upp?"

Problemet i Sverige är till stor del våra domstolar där det uppenbarligen sitter människor som har en något ålderdomlig och förkastlig syn på kvinnan och mannen också för den delen. Anders Lindberg skriver i Aftonbladet: "Vi kan börja med att slå fast två saker som tydligen är kontroversiella. Om sex män i tur och ordning har samlag med en flicka mot hennes vilja är det våldtäkt. Om de låser in henne i ett rum, tar hennes kläder och mobiltelefon och står på kö i väntan på sin tur är det dessutom ett nästa obegripligt hänsynslöst och grovt övergrepp. Om någon tolkar lagen så att detta agerande ses som acceptabelt är det inte människors rättskänsla det är fel på."

3 kommentarer:

Anonym sa...

Norge, i ditt hemland gick polisen nydligen ut och bekräftade att inga etniska norrmän låg bakom några gruppvåldtäkter. Så du sitter här och låtsas inte förstå vad det hela handlar om, det tycker jag är lite komiskt. Hur det ligger till i sverige får vi nog inte veta då media bestämt följer sin dolda codex "dölj invandrarbrott om det ser allt för illa ut statistiskt" och det är precis det som det gör, därför döljs nästan alla gärningsmän pga "pressetiska regler" men folk som skriver illa på nätet hängs ut i expressen, helt i sin ordning.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Har du någon länk? Då påstår att norsk polis har gått ut och bekräftat saker. Var har du sett det?

Anonym sa...

Så gärna. http://www.youtube.com/watch?v=fGDb5Nh3W_8

Det ska även finnas mer dagsfärska rapporter om jag förstått det rätt.