torsdag 12 december 2013

Britta Svensson har en poäng

Britta Svensson, journalist på Expressen, ryter till i artikeln "Det är sorgligt, och får mig att skämmas över Sverige". Hon skriver: "Vad är det egentligen som är så farligt med att tala om vem man är? Står man för sina åsikter måste man våga visa vem man är. Annars är man en fegis. Jag har aldrig i hela mitt liv framfört en åsikt anonymt. Inte satt upp lappar i tvättstugan som inte var undertecknade med namn, inte skickat anonyma brev, aldrig mejlat någon från en påhittad mejladress och inte i helvete kommenterat något anonymt på nätet. Jag förstår mig faktiskt inte på er som gör det. Särskilt inte ni som samtidigt påstår att det ni vill framföra 'får man inte säga i det här landet'. Ni vet mycket väl att man får det. Att Sverige är en demokrati där man får säga väldigt mycket innan lagen säger stopp."

Hon har rätt i att man får säga väldigt mycket i Sverige innan lagen säger stopp. Hon påpekar också att det är en mycket liten klick individer som förpestar nätluften. Hon skriver: "De 14 procent av skribenterna som också är aktiva på Avpixlat och andra hatsajter står för 50 procent av inläggen på SVT Debatt, enligt Researchgruppens undersökning. Det är viktigt för den mentala hälsan i det här landet att sådana här samband blir utredda. Det är inte 'folket' som gör sina röster hörda på många nätsajter, utan en liten, extremt aktiv grupp med extrema åsikter. Det är dags att vi får veta mer om hur den här gruppen ser ut. En grupp som kanske påverkat samhällsklimatet och den politiska debatten på gräsrotsnivå mer än några andra de senaste åren."

Jag håller dock inte med henne om att den här lilla klicken som spyr galla och sprider hat på nätet skall vara fritt vilt för de svenska journalisterna. Den lilla maktelit hon tillhör, alltså svenska journalister, skall inte få fritt spelrum. Hur skulle det se ut? Hur många skulle inte bli av med sina arbeten om allt de sa/skrev privat eller anonymt skulle kunna snappas upp av blodtörstiga reportrar för att sedan publiceras hejvilt i deras skattesubventionerade tidningar, oftast utan kommentarfunktion? Åsiktsregistrering tillhör länder som före detta Sovjetunionen, Nazi-Tyskland med flera mörka platser som har funnits under världshistorien. Vi har några sådana hemska länder i dag också. Jag vill inte att Sverige skall bli ett sådant land. Åsiktspoliser är farliga. Oavsett om de är extremt röda eller extremt blåa eller bara allmänt onda. Att berätta öppet om politiker som sprider hat är en annan sak.

PS: Noterar att Sverigedemokraten Linus Bylund ber alla bonnläppar om ursäkt. Linus Bylund är sur på Jenny Strömstedt som enligt honom har citerat honom fel. Hon skriver på twitter: "Är man idiot, bonnläpp eller rasist hör man inte hemma i SD." Det skall visst stå "Är man idiot, bonnläpp och rasist hör man inte hemma i SD." Bonnläpp betyder heller inte bonnläpp på riktigt. Bylund menade inte så, påpekar han. När han säger bonnläpp skall vi höra tölp. Kan det bli roligare än så här?: DS

1 kommentar:

Anonym sa...

Hon får gärna skämmas om hon vill. Hon är journalist, hon står någonstanns i mitten av "acceptabla åsikter", sticker aldrig ut speciellt. När det gäller vänster / höger motpol är klimatet mycket mycket anolunda, jag vet att "journalisten" åsiktstutan Britta Svensson vet om detta, men hon vill förklara anonymiteten på internet som ett fegis-fenomen, jag vill påstå att hon är ute och cyklar och bör ta in ett bredare spektra tankemaskineri innan hon förhastat försvarar uthängningarna av privatpersoner i gårdagens Expressen, för det är va detta handlar om.