måndag 25 november 2013

Varför är Kent Ekeroth Sverigedemokrat?

Henrik Arnstad skriver i Aftonbladet: "Ett studium av SD:s politiska texter hittar fascismen relativt enkelt, vilket inte är så konstigt. Det var inte många år sedan partiet framstod som mer eller mindre öppet nazistiskt, inklusive judehatet." Det är för mig därför helt obegripligt att Kent Ekeroth, som är född jude, vill vara med i Sverigedemokraterna? Hans mor är en invandrad polsk judinna. Hon tillhör alltså en av de mest förföljda folkgrupperna i Europa genom tiderna.

Hämtat från Wikipedia: "Ekeroth förmedlade donationer till och registrerade webbdomänen för webbplatsen Politiskt inkorrekt, samt senare även webbplatsen Avpixlat. Den senare grundades 2011 och blev efterföljare till den nedlagda bloggen Politiskt Inkorrekt. Avpixlat har beskrivits som rasistisk, främlingsfientlig och högerextrem."

Vad är det som får en ung man med invandrarbakgrund att gå med i det mest invandringskritiska partiet i Sverige? Vad är det som får honom att betala för att hat sprids på nätet via sajter som Avpixlat?

Svensk-iranske Borzoo Tavakoli skriver bland annat detta till Kent Ekeroth: "Den demokrati som jag respekterar, men som du bara utnyttjar, har givit dig en plats i Sveriges riksdag. Du sitter i riksdagen och hetsar mot mig. Detta är som fenomen inget nytt för mig. Irans parlament är fyllt av sådana som du. Det är faktiskt svårt för mig att avgöra om de islamiska mullorna i Irans parlament är långsiktigt farligare för mänskligheten än du är i din roll i Sveriges riksdag."

I dag är det muslimer som svartmålas i Europa. På Hitlers tid var det judarna man hetsade mot och nästan utrotade. Svensk polis tyckte uppenbarligen att det var romer som var problemet. I morgon kan det vara någon annan folkgrupp som får skulden för allt ont.

Jag tänker på den tänkvärda dikten "Du må ikke sove" som norrmannen Arnulf Øverland skrev 1937. Läs de här orden: "Vi vet ikke selv, hvad vi ligger og venter, og hvem der kan bli den neste, de henter. Vi stønner, vi skriker - men kan dere høre? Kan dere absolutt ingenting gjøre?" Ja vem kan bli den nästa de hämtar?

Inga kommentarer: