torsdag 3 oktober 2013

Vi måste ta tag i kvinnosynen

SvD skriver: "Sex tonårspojkar som tidigare dömts för en gruppvåldtäkt på en 15-årig flicka i Tensta i Stockholm i mars friades i fredags helt av hovrätten. I en intervju med Aftonbladet uttrycker flickan och hennes familj sin bestörtning över domen. - Vad ger detta för signaler? Jag vill att processen fortsätter, säger mamman till tidningen." Ja vad ger domen för signaler?

Uppsalastudenten Stina Zetterberg skriver i en insändare i DN: "Vi måste ta tag i kvinnosynen! Jag har hört de orden många gånger den här veckan, men om två veckor har alla vi vanliga åsiktsmaskiner glömt det. Det kommer att bli tyst om kvinnosynen tills en ny tragisk gruppvåldtäkt uppmärksammas och då återupprepas samma process, i värsta fall är de fördömande rösterna svagare. Vi kan hata och svära hur mycket som helst över de sex killarna som våldtog en flicka i Tensta, men det hjälper inte. Vi måste sluta prata om just de här sex individerna och våga ta tag i frågan på riktigt, för frågan är lika komplex som vårt samhälle och berör hela vårt samhälle."

Jag håller med henne om att vi måste ta tag i kvinnosynen. Men att vi inte skall prata om de sex killarna som våldtog en flicka i Tensta håller jag inte med om. Att de kunde frikännas i hovrätten är ett konkret exempel på att något är allvarligt fel och det måste vi prata om. Våldtäkt är aldrig okej. Även berusade unga män måste ta ansvar för vad de gör. Hur skulle det annars se ut? Vad är det för land vi bor i där lagen tillåter berusade unga män att skövla en kvinnas kropp bara för att hon inte skriker nej högt nog? Flickan sa nej. Ett nej är alltid ett nej.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Vi kan hata och svära hur mycket som helst över de sex killarna som våldtog en flicka i Tensta..."
Egentligen inte. För att tala om att våldta bör det vara en våldtäkt i lagens mening. Annars hanterar vi dubbla våldtäktsbegrepp.

hansgeriksson