tisdag 22 oktober 2013

Höga lokalkostnader i Strängnäs

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden Fredrik Lundgren (FP) berättar med stolthet i dagens tidning: "Under 2000-talet har ett flertal friskolor startat i Strängnäs och dessa har blivit väldigt populära." Klart att han är stolt, han har ju själv varit med att starta Roggeskolan och han har även arbetat på Europaskolan. Den impopulära omorganisationen av den kommunala skolan, som Lundgren har tvingat igenom, har mer eller mindre pressat många föräldrar att ta sina barn ur den kommunala skolan. Man kanske inte skall ha en friskolekramare som ordförande i barn- och utbildningsnämnden? Fredrik Lundgren har en stor del av skulden när nu så många som var tredje grundskoleelev i kommunen har valt att gå i en friskola. Detta har lett till att vi har för stora lokaler i förhållande till antalet elever.

Det faktum leder oss tillbaka till vad det hela handlar om, eller skulle handla om. År 2007 fick kommunens före detta kommunchef Jan Heimdal i uppdrag att komma med besparingsförslag. Hans första utkast till besparingar innehöll förslag om att göra besparingar genom att omorganisera samhällsbyggnadskontoret och att lägga ner en eller flera bygdeskolor. Kommunen hade redan då för många tomma stolar i den kommunala skolan. Då gick Centern i taket och hela utkastet blev aldrig offentligt.

En av sakerna som sedan hände var att kommunalrådet Ann landerholm (M) ville "ge" bort Karinslundsskolan till Europaskolan. De som har följt med vet vad som hände sedan, fempartialliansen sprack och Jens Persson (C) och Björn Lind (FP) tog in Socialdemokraterna i maktens korridorer i Strängnäs kommun. Skolkarusellen togs över av Lotta Grönblad (S) och hon började med att lägga ner den populära Långbergsskolan. Man började med att flytta skolan eller rättare sagt flytta Långbergsskolans elever till en annan skola långt från skolans upptagningsområde. Det var början på slutet för en av kommunens mest attraktiva låg- och mellanstadieskola. Den sorgen är svårsmält för många.

Efter valet 2010 utökades trion S, C och FP med Miljöpartiet. Det var då Fredrik Lundgren tog över makten i barn- och utbildningsnämnden. Det var starten till det största uppror bland föräldrar som kommunen någonsin har haft. Kommunens första skolrevolt "föddes". Resten kan ni läsa om på politiska bloggar samt i lokaltidningen.

Kommunalråden Jens Persson (C), Fredrik Lundgren (FP), Terese Askerstedt (MP) och Tord Tjernström (S) har alla ett stort ansvar för den nu genomförda omorganisationen av de kommunala skolorna i centrala Strängnäs. Man vet inte ens om den stora och omdebatterade skolomorganisationen påverkar lokalkostnaderna framöver, berättar Fredrik Lundgren i dagens tidning. Man häpnar! "Skolcirkusen" som startades för att spara skattepengar kommer förmodligen att kosta mer än den smakar. "Skolkarusellen" som har lett till att elever flyttar från kommunala skolor och i stället väljer friskolor utarmar den kommunala skolan ytterligare. Katastrof är ett för milt ord i sammanhanget.


3 kommentarer:

Mats Werner sa...

Förlåt en fåkunnig! Det hölls i somras en folkomröstning som gav ett ganska klart utslag. Ett utslag som, även om valdeltagandet var lågt, ändå är baserat på ett betydligt säkrare underlag än de flesta opinionsundersökningar som vi normalt betraktar som trovärdiga och "statistiskt säkerställda".

Vad har hänt med det?

Har det fattats något som helst kommunalt beslut om hur man ska behandla resultatet av folkomröstningen?

Margit Urtegård sa...

Citat från en insatt politiker på facebook: "Idag sa F Lundgren i sittande nämnd att han tyckte att det visat sig tydligt att det beslut de tog då i September 2011 var rätt. Jag håller inte med honom. En elevflykt från kommunal skola som lett till 350 tomma platser i våra skollokaler, som lett till en kostnadsökning på lokaler. En utarmning av de landsortsskolor som de sade sig vilja värna, eftersom årskurs 4 och 5 valt att lämna skolorna i rädsla för att inte få plats i en attraktiv friskola. Vad är det som gått rätt, undrar jag."

Anonym sa...

Bryr dom sig inte om resultatet från folkomröstningen??
Det är både allvarligt och uppsendeväckande, hoppas att alla föräldrar som röstade emot fyrklöverns förslag, kommer ihåg det vid valet nästa år

Annonym X