torsdag 29 augusti 2013

Sverige är som en Matrix film

Sverige är ett intressant land att flytta till när man kommer från Norge; världens mest jämställda land. Det är som att åka tillbaka ett par decennier i tiden om jag lite vanvördigt får säga så? Jämställdheten är helt akterseglad och fortfarande är det vilka kontakter du har som styr dina möjligheter i stor grad och inte vilka kompetenser och färdigheter du har. Att komma till ett land där människor är upptagna av klasstillhörighet och titlar det är rätt så fascinerande. Det är verkligen detsamma som att göra en tidsresa tillbaka i tiden. När nyheten om att Lundsberg skall stängas, i alla fall för en tid framöver, visste jag vilka av mina facebookvänner som skulle bli upprörda. Jag visste vilka av mina partikamrater som skulle försvara misshandeln på "överklasskolan". Är inte det otroligt? Man kan i bland fundera på om man är med i en Matrix film på riktigt. Hur indoktrinerad får man vara? Hur lite får man tänka själv och samtidigt kalla sig vuxen?

När jag år 2000 blev uppringd av ledarredaktionen på Eskilstuna-Kuriren för att de ville att jag skulle bli deras första gästkrönikör så sade de att de tyckte att jag var så intressant därför att jag var så oförutsägbar och självständig som politiker. De tyckte att jag kunde tänka själv och just (akkurat) en sådan person ville de ha som gästkrönikör på sin ledarsida. Under 6 års tid fick jag skriva krönikor på ledarsidan. Det var kul. Det är inte så svårt att vara eller att bli betraktad som "annorlunda" i ett land som Sverige där överheten/överklassen alltid har fått styra. När merparten av befolkningen håller tyst och aldrig mopsar upp sig mot överheten är det självklart lätt att skapa och upprätthålla klyftor utan att stora protester uppstår.

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) skriver så här på sin blogg rörande stängningen av Lundsberg: "Och som Thomas Nordegren försiktigt antydde i Nordegren & Epstein i P1 (där även jag medverkar) kan det finnas ett stänk av klasshat i Skolinspektionens beslut." Klasshat? Det här är den största kränkning någonsin, säger en mamma på SVT-debatt just nu, rörande att skolinspektionen stängde skolan. Hon säger ingenting om de här barnen som utsattes för tortyren. Hon kallar misshandeln för ett mediadrev. Herregud, elever har blivit torterade med strykjärn! Det är inte skolinspektionen som har torterat barn i Sverige.

Hanne Kjöller på DN är en klok och sansad person. Hon skriver i DN: "Det var således utmärkt att Skol­inspektionen efter helgens strykjärnsmisshandel av en 14- och 15-åring beslöt att stänga skolan. Generaldirektör Ann-Marie Begler förklarade vid en presskonferens att skolan inte kan svara för elevernas säkerhet. Resonemanget är vattentätt. Ändå tror jag att det var många som liksom jag överraskades av att man faktiskt sköt skarpt mot denna överklassinstitution. När jag går igenom artiklar och telegram från de senaste dagarna får jag intrycket att inte minst skolan själv och dess ledning lugnt promenerat vidare ovan molnen i förvissningen om att alla von och af på något vis gör dem onåbara för modern jordisk lagstiftning." På gruppmötet till Moderaterna i Strängnäs i kväll frågade jag mina klokaste partikamrater, enligt min uppfattning, vad de tyckte om att skolinspektionen valde att stänga Lundsberg. De tyckte att det var jättebra! Härligt att tillhöra ett parti som har människor som kan tänka själva!

Samtidigt så finns det Moderater som inte har förmågan att tänka särskilt långt. Vi har tyvärr medlemmar som försvarar allt som är privat oavsett vad som händer. Det är då jag frågar hur indoktrinerad man får vara och samtidigt vara förtroendevald? Personer som inte kan tänka utanför "boxen" borde kanske hålla på med andra saker än makt? Det är min åsikt efter att jag har varit aktiv politiker i mer än 30 år.

Att en skola stängs ner efter att elever har blivit utsatta för tortyr är en självklarhet. Allt annat vore förkastligt! Äntligen har skolinspektionen satt ner foten. För oss som har upplevt mobbning och vet hur fruktansvärt det är så är det skönt att få uppleva att nu är gränsen nådd! Nu har Sveriges skolledningar fått besked; det finns en gräns!

Sen måste jag bara få säga till er som är aktiva politiker, oavsett om ni är vänster, höger eller mittemellan, jag förväntar mig att ni börjar tänka själva. Skärp er! Försvara inte dåliga saker bara för att ni känner att ni måste; Moderater behöver inte sanktionera allt som är privat och Socialdemokrater behöver inte försvara allt som är offentligt. Vi lever i 2013 nu, folk förväntar att ni använder huvudet! Gör ni inte det sök er in på en annan bana än politiken är ni snälla. För era väljares skull!

5 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Bland många korkade kommentarer på facebook hittade jag några kloka, här är en: "Jag kan verkligen rekommendera att man läser skolinspektionens beslut. Det framgår att det inte handlar om några enskilda idioter, utan en gammal, djupt inrotad tradition och kultur av brutal pennalism som ledningen antingen inte velat eller inte kunnat förändra. Barnen på Lundsberg är också särskilt utsatta, då de inte kommer hem till sin familj om kvällarna utan bor på skolan. Och när skolan inte kan garantera elevernas säkerhet, då kan de bara inte driva skola."

Hans G sa...

Det är inte korrekt att säga att "Hon" kallar misshandeln för ett mediedrev. Är inte händelsen tillräckligt graverande i sig utan förstärkning av uppenbart felaktiga påståenden?

Margit Urtegård sa...

När hon talar om det som har hänt Hans G så kallar hon alltihopa för ett mediadrev, man kan säkert uppfatta saker olika, men det är mediadrevet mamman jag refererar till är upprörd över och det är därför jag skriver som jag gör.

Hans G sa...

Omedelbart efter det att övergreppet uppdagades tog föräldrar till åtta av nio utpekade gärningsmän sina barn från skolan. Föräldrar och skolledning har gång på gång upprepat det självklart avskyvärda i vad som hänt. En och annan har låtit bli att upprepa självklarheter och gått direkt på händelsen som sådan och hur den vinklats i media.

Det missvisande med vinklingarna förstärks av trivialiserande utlåtanden som: "Hon säger ingenting om de här barnen som utsattes för tortyren. Hon kallar misshandeln för ett mediadrev."

Min stilla undran är bara: Vilken är tanken bakom påståendet att mamman kallar misshandeln för ett mediadrev, när hon inte gör det?

Anonym sa...

Klokt skrivit Margit,hoppas skolan är nedlagd för gott

"Annonym X"