onsdag 28 augusti 2013

Strykjärnsskandalen på internatskolan Lundsberg

Skolinspektionen stänger internatskolan Lundsberg.

Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, skriver så här på facebook: "Om Lundsberg borde läggas ner eller ej vet jag inte. Däremot vet jag hur denna debatt är fylld av väldigt många olika moraliska måttstockar.

I Sävar skola i Umea tog en 15-årig pojke strypgrepp på en skolkamrat som fick andnöd av det hårda greppet kring halsen och började blöda näsblod av slaget mot ansiktet.

Ingen krävde att skolan skulle läggas ned. 

Navestadskolan i Norrköping fick en 15-åring kille slag i ansiktet av en ett år äldre elev, strax efter incidenten blev en annan kille i 15-årsåldern ha blivit slagen i ansiktet av en annan äldre elev.

Ingen krävde att skolan skulle läggas ned.

Fem elever på Westerlundska gymnasiet i Enköping och misshandlade en skolkamrat. De ska ha på olika sätt ha varit inblandade i att linda in den utsatta eleven i eltejp, duschat honom och sen släpat honom genom skolan.Allt ska ha filmats för att kunna lägga ut på internet.

Ingen krävde att skolan skulle läggas ned.

Jag hittade hundratals fall på skolor där elever har misshandlats. I många skolor verkar det vara ett återkommande fenomen.

Det vore klädsamt om samma måttstock som används mot riksinternaten användes för våra syskon, barn och vänner som går i vanliga skolor.

Jag önskar att twitterklassen rasade och löpsedlarna haglade även när vanliga elever blir slagna, misshandlade och trakasserade i våra skolor. Men jag antar att jag önskar för mycket."

Det är ju ungefär detsamma som sker oavsett vilken privat verksamhet media skriver om. Det är precis som om det är andra mått man mäter privata rörelser med än de offentliga. Det är antagligen helt rätt att stänga ner Lundsberg. Men det finns säkert många andra skolor, både privat och offentligt drivna, som borde stängas också.

3 kommentarer:

Yvonne Domeij sa...

I en "vanlig" skola är du max 40 tim/v men på internat varenda timme dygnet runt 168 tim/v och du är helt utlämnad åt den hederskultur som råder på internatet: att du inte ska skvallra till utomstående även om du utsätts för brott precis som i maffians omertá. Internat är slutna institutioner som är skilda från det övriga samhället och en av poängerna med att gå på internat är just att vara avskild från "pöbeln". Been there, done that - vet vad jag talar om. Bra att det stängs!

Anonym sa...

Lundsberg är till för att forma framtidens maktelit. Känslor och empati ska läras bort, det är en del av systemet. Ska du ägna dina dagar åt att utförsäkra hundratusentals sjuka och arbetslösa, hantera kaffeflickor, ställa tusentals hederliga arbetare på bar backe för att flytta fabriker till lågkostnadsländer men nästintill slaveri eller avgöra hur feta bankkonton patienter måste ha för att få cancerbehandling är det nog en bra grund att ha lärt sej sätta ett strykjärn i fejan på folk.

Hans G Eriksson sa...

Det är smått rörande att se med vilken omsorg just internateleverna behandlas! Finns det ett lämpligare ord än hyckleri?