fredag 23 augusti 2013

Norska Fremskrittspartiet är som svenska Folkpartiet

Nu kommer jag förmodligen att "svära" i den svenska "lagomkyrkan" igen när jag väljer att kommentera ledarskribenten Susanna Birgersson, som tidigare arbetade på den Folkpartiska tidningen Eskilstuna-Kuriren, artikel "Solberg i dåligt sällskap" i dagens DN. I ett land som Sverige där konsensus är viktigare än ärlighet är det rätt lätt att bli en elefant i altargången. Jag bjuder på det.

Susanna Birgersson skriver: "Ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv är det en förlust att inte ta till vara och uppmuntra inlärning av främmande språk, språk som norrmän uppfödda på bokmål eller nynorsk har svårt att lära sig." Vad menar Birgersson? Tror hon att norrmän som har lärt sig två skriftspråk, bokmål och nynorsk, under sin skolgång skulle på något sätt ha svårare att lära sig andra språk? Vad sjutton har vår norska rika språkkultur med populistiska partiers krav på att all hemspråksundervisning skall slopas att göra? Känner hon sig underlägsen på något sätt? Tror hon verkligen att det norska folk som har ett mycket stort ordförråd har svårt att lära sig nya språk? Lider Birgersson av storebrorkomplex? Det är i så fall inte klädsamt.

Vet inte om det är lustigt eller komist att läsa hennes rader om språktester med mera. Man mår förmodligen mest dåligt av hennes fördomar. Birgersson kunde lika väl ha skrivit om det svenska Folkpartiet när hon morrar om språktest och medborgarskap. Det vet hon förmodligen. Men hon hoppas väl på att folk inte fattar bättre? Jag är evinnerligt trött på att läsa dessa fördomsfulla texter från vissa svenska journalister.

Det norska Fremskrittspartiet är ett populistiskt parti, där kanske Birgersson och jag kan vara överens? De är precis så populistiska som Folkpartiet i Sverige brukar vara. Eller vad säger Birgersson om obligatoriska gyntester av flickor? Skrev hon något om Nyamko Sabunis (FP) kontroversiella förslag? Vilket parti ville ha slöjlag i skolan? Skrev Birgersson något om det?

Fremskrittspartiet är inte särskilt extremt bästa Susanna Birgersson. Jag rekommenderar dig att åka till Norge någon gång. Landet ligger inte så långt härifrån. Säg till om du vill ha med dig en tolk och en guide. Jag ställer gärna upp. Allt för att det svenska folket skall bli lite mer upplysta om hur saker och ting går till i mitt kära fosterland. För att vara extra tydlig; Fremskrittspartiet är ett populistiskt parti som påminner väldigt mycket om Folkpartiet. Förmodligen sticker deras partiledare Siv Jensen ganska ofta fingret upp i luften för att känna efter vart vindarna blåser, precis så som Folkpartiets ledare Jan Björklund gör.

Inga kommentarer: