Annika Ström Melin har skrivit artikeln "Glöm aldrig Gulag" i DN. Hon har läst Julian Betters bok "Jag var barn i Gulag". Ann Appelbaums bok "Gulag. De sovjetiska lägrens historia" kan hjälpa oss att förstå vad som händer i Ryssland i dag, skriver Michael Winiarski. Han påpekar att hennes bok ännu inte har publicerats i Ryssland. Jag kan bekräfta perspektivet att det har varit mycket tyst om kommunismens brott. Under min skolgång i Norge och i Sverige hörde jag aldrig ett ord om Gulag. Det var högerextremismen som stod på skolschemat. Läroplanen innehöll kanske inget mera? Appelbaum diskuterar i sin bok skillnaden i synen på de två systemen nazism och kommunism.
Citat från DN: "Med åren har jag försonat mig med detta. Slutet på den sovjetiska eran var ju verkligen absurt, surrealistiskt och löjeväckande. Men det finns djupare förklaringar till att kommunismen kom lindrigare undan. En är att negativa synpunkter på Sovjet togs som en kritik mot vänstern. När jag gick på universitetet betraktades studier av gulag som 'höger'. Ett annat skäl var att Stalin var vår allierade i 'det goda kriget'. I verkligheten besegrade vi en folkmördare med hjälp av en annan. Samtidigt som Hitlers läger befriades stod Stalins läger på sin höjdpunkt."
tisdag 6 augusti 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Weissensee en tysk serie som går på svt torsdagar och fredagar klockan 18, och som är skrämmande otäck om hur det var att leva innanför murarna i Östtyskland på åttiotalet. hur sann den är vet jag inte alls. men när jag växte upp så hade man ju östblocket som en stängd kuliss där folk var fattiga, men ändå så sågs östyskland som bättre än i själva sovjet. och om den här serien är sanningsenlig så var det fruktansvärt även där.
Skicka en kommentar