fredag 28 juni 2013

"Jag har hittat den norske kulturens kärna"

Det är alltid roligt att läsa om de olika "landskamper" som vid jämna mellanrum poppar upp i Norden. Danmark och Sverige tävlar om vem som är bäst jämställdhet och Norge och Sverige tävlar om vem som vet mest eller är bäst; ärligt talat så är det svårt att tolka vad kampen handlar om egentligen. Aslak Nore på en norska tidningen VG skriver: "Svenske mediers uvitenhet om norsk historie og kultur stikker så dypt at landets ledende avis kan sette grunnløse analyser og revisjonistisk historieforfalskning på trykk." Han har tyvärr rätt. Aftonbladets Martin Aagård är så okunnig så det är pinsamt att läsa hans artikel "Danskjävlar". Aagård som har rötter i Nord-Trøndelag i Norge borde ha större kunskaper om Norge eller så borde han helt enkelt inte uttala sig i ämnet. Att tala är silver och tiga är guld skulle nog passa in på Aagård den här gången.

Martin Aagård har alltså inte särskilt mycket kunskaper om mitt födelseland Norge, han är mest dryg och löjlig. Att kunskapsnivån bland svenskar om Norge och norrmän är ganska låg är ett ganska känt faktum, något som säkert kommer att ändras nu när så många svenskar är tvungna att åka till Norge för att få arbete, men att den skall vara så låg som den är hos Martin Aagård det tror jag inte. Det kanske är lite svensk fåfänga som gör att man inte vil lära sig något om sitt grannland i väst? Det är ju mer spännande med större länder som USA med flera. Jag blir förvånad varje gång jag möter en vuxen svensk som inte har varit i Norge. De kan har rest runt i hela världen men inte till Norge.

När det gäller debatten om vilket land som är mest jämställt, Sverige eller Danmark? Så borde man kanske titta på andra länder än de nordiska? Jämför jämställdheten i Saudiarabien kontra Sverige tex, det skulle varit något! Eller varför inte jämföra Danmark med Pakistan? Det är rätt löjligt att världens mest jämställda länder överhuvudtaget skall starta ett könskrig sig emellan.

Inga kommentarer: