onsdag 22 maj 2013

Politisk kannibalism gav Centerpartiet makten

Den 8 maj ställer vårt oppositionsråd Jacob Högfeldt (M) frågan i Strengnäs Tidning: "Vilka styr i Strängnäs kommun?" Han undrar om frågan är relevant att ställa och konstaterar samtidigt att det är Centerpartiet, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styr.

Kommunalråden Tord Tjernström (S) och Terese Askerstedt (MP) var snabba att svara att "M har styrt - det vet väl alla?" Varav Jacob Högfeldt (M) replikerade att "Vi måste arbeta framåt". Jag håller fullständigt med Jacob om det. Samtidigt är det helt på sin plats att återberätta historien om hur det har varit när det uppenbarligen är så många politiker som inte känner till den. Det är vad jag gör i en debattartikel i dagens tidning:

"Politisk kannibalism gav Centerpartiet makten"

M har styrt – det vet väl alla? Den frågan ställer Terese Askerstedt (MP) och Tord Tjernström (S) i tidningen den 11 maj. Det var faktiskt länge sedan Moderaterna styrde kommunen om man bortser från Ulf Kristerssons tid som finanskommunalråd 2002 till 2006 och då var det faktiskt Centern som hade kommunalrådsposten. Det var Torgny Jonsson som var ordförande i kommunstyrelsen. Torgny Jonsson var alltså det "riktiga" kommunalrådet.

Efter valet 1994 tog bland andra Moderaterna över makten i Strängnäs kommun efter bland andra Socialdemokraterna. Mandatperioden 1994 till 1998 var en lugn tid i Strängnäspolitiken, om man får säga så.

I valet 1998 behöll Moderaterna makten och började samarbetet med Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern. Kommunalrådet hette Kia Hjelte (M). Det var en turbulent tid både inom majoriteten men även inom oppositionen. Stämningen i kommunstyrelsen var till tider tuff och hård. I perioder fick Torgny Jonsson (C) hoppa in som kommunstyrelsens ordförande och till slut slängde Folkpartiet och Centern ut Moderaterna från makten. Det skedde i januari 2001. De behöll Kristdemokraterna för att KD bad om det.

Resten av mandatperioden styrde Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna med stöd av Socialdemokraterna utan att S fick något för det, förutom att de fick betrakta ett skadeskjutet Moderaterna.

Politisk "kannibalism" är inte vacker, vare sig det sker inom partier eller mellan partier. Vi har tyvärr haft mycket av den sorten i Strängnäspolitiken de senaste mandatperioderna. De som har "tjänat" på detta när det gäller makten och inflytandet är Folkpartiet och Centern. De har suttit sammanhängande vid makten helt sedan 1998 och Centerpartiet har haft kommunalrådsposten nästan hela den tiden.

Så svaret är nej, Askerstedt och Tjernström. Det är inte Moderaterna som har styrt.

Margit Urtegård
Kommunfullmäktigeledamot
Medlem i Moderaterna

Inga kommentarer: