torsdag 23 maj 2013

Arga unga män

Har precis sett SVT-debatt rörande upploppen i Husby och andre förorter till Stockholm. I studion fanns pantrarna från Göteborg som försvarade ligisterna och kallar det hela för en förortsrevolt. En kriminolog är där så klart och vill förklara det hela med strukturer; samhällsstrukturer, det är strukturernas fel. En vänsterpartist är där och hävdar att allt är den borgerliga regeringens fel och att regeringen har sett till att klassklyftorna har ökat. Vad är sant? Vad legitimerar våld?

Fast jag är utbildad sociolog har jag svårt att lägga skulden på det som händer just nu i Stockholms förorter på enbart samhällsstrukturer. Jag har svårt att acceptera att individen skulle vara utan ansvar och utan skuld.

Var är föräldrarna? Har inte de något ansvar? En ung kille, Patrick, säger i SVT-debatt att han vill åt polisen. De har trakasserat honom, hävdar han. Om nu någon polis har trakasserat honom kan han väl anmäla de då? Jag törs hävda att de allra flesta poliser i detta land gör ett jättebra arbete.

Under stora delar av mitt liv har jag mött människor som ser sig själva som offer. När jag bodde på ett flickhem i Norge på 80-talet mötte jag de första. När jag under 9 år arbetade inom kriminalvården i Sverige mötte jag desto flera, både bland de intagna och bland personalen. Oavsett vad som händer i en människas liv så har man inte rätt att skada någon annan.

Nej det finns ingen ursäkt för att skada någon annan. Unga människor behöver vuxna förebilder, de behöver trygga och stabila vuxna runt sig som kan vägleda de. Unga människor behöver möta ansvarsfulla personer som törs vara just vuxna och som törs sätta gränser och ställa krav.

Özz Nujen skriver på twitter: "Förstörd egendom! Brända bilar! Stenkastning!... skriker media. Vem pratar om förstörd barndom, brända drömmar o politik med hjärta av sten?" Vi kan prata om förstörd barndom. Vi kan prata om brända drömmar och politik med hjärta av sten. Det förändrar inte det faktum att vi alla har en fri vilja. Det förändrar inte det faktum att vi alla har ett ansvar för vårt eget liv och andras. Att sätta eld på grannens bil eller grannens hus löser inga problem. Att tutta eld på en förskola är inte OK.

Att ställa krav på en individ är det samma som att ha förväntningar på den samma. Att inte har förväntningar på våra ungdomar är förkastligt. Att inte låta unga växa upp och bli vuxna är fel. 

12 kommentarer:

Unknown sa...

Håller fullt ut med dig och samtidigt säga att Sverige så kapitalt har urartat sedan Socialdemokraterna visat sitt rätta jag efter 2 valförluster. Drar i sin oansvarighet med sig de krafter som länge varit uppenbara sedan ett antal år. Inom LO i partiet som inte kunnat hålla Ideologiskt rent. Vilket är mer än bedrövligt.Exemplen är många under ett antal år.

Hans G Eriksson sa...

Det fanns en tid då respekt var något som självklart visades andra människor. Kan någon förklara hur det gick till när respekt blev något som med samma grad av självklarhet avkrävs alla andra av dem som minst förtjänar det?

Anonym sa...

Bra skrivet Margit (som vanligt)!Håller med dig fullt ut. Alla har en fri vilja och i Sverige finns det faktiskt möjlighet för alla att få gå i skolan och utblida sig.Ett socialt skyddsnät som inte många andra länder kan erbjuda.Om dessa "arga unga män" kunde vända all sin negativa energi till något positivt istället, tänk vad de skulle kunna åstadkomma då :-)
Klem Ewa

Anonym sa...

Det är ju så konstigt att om USA anfaller en suverän stat så talas det inte om att våld löser problem men när några ungdomar fått nog av polis trakasserier då är det så illa. Att säga/skriva "anmäl polisen" är så verklighets frånvänt att jag häpnar över din förnekelse om vekligheten. Din socionom utb. verkar på mig som hjärntvätt och att DU inte lärt mer av livet visar på ännu mer förnekelse av realiteter. Visa mig en (1) polis som blivit dömd för trakasserier, det svenska rättvisa gentemot poliser är ett skämt, där av kravaller.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym

Vi blir nog alla lite "hjärntvättade" här i livet, eller närmare bestämt påverkade av de vi umgås med och vad vi läser, ser med mera. Till skillnad från dig (om jag har uppfattat din kommentar rätt?) så tror jag på vårt rättssystem och på vår demokrati.

Jag tror inte på våld. Du vill att jag skall visa dig en enda polis som blivit dömd för trakasserier. Det skulle förvåna mig om det inte finns en enda polis som är dömd för det även i lilla Sverige. Samtidigt är det ju inte ett argument för att inte anmäla en polis om sådant skulle hända. Att starta kravaller, bränna ner oskyldiga människors egendom med mera kommer i alla fall inte leda till att någon polis blir dömd för trakasserier. Eller?

Man skapar inte rättvisa genom att skada andra människor.

Hans G Eriksson sa...

Anonym: Om poliser skulle skada oskyldiga personer med stenkastning, bränna deras bilar och barnens förskola och skola och toppa med att med våld hindra räddningstjänsten, tror du att de skulle undgå åtal och påföljd?

Anonym sa...

Till Hans
Hjulsta bron. Mördad 59 åring. Allt detta och mer kommer att bli begravt i den så kallade rättvisan.

Anonym sa...

Jag tror att i din förnekelse värld skulle bli förvånad över mycket. Undrar vad du skulle gilla att bli visiterad varje dag av (lägervakts reserven) polisen. Vi gillade inte Sovjet, nu har vi det här med visitationer och id kontroller.

Hans G Eriksson sa...

Anonym: Min fråga var avsiktligen så enkelt och tydligt formulerad, att det utan vidare ska gå att svara ja eller nej på den. Svar: Hjulstabron! Jag måste bränna några bilar och en skola och skada några poliser och brandmän, som inte var med i brobeslutet. Klokt?

Om polisen visitierar mig när tillfälle ges (självfallet inte varje dag eftersom jag inte driver omkring) i en strävan att bekämpa knarbrott så skulle jag underlätta deras arbete och ge beröm för att de inte är med snutkompisarna och lirar innebandy i stället för att rensa upp i knarkträsket. Detta alldeles oavsett vad man sysslade med i Sovjet.
Polisen: "Vi arbetar för ett narkotikafritt samhälle, men nu har vi hört att de visiterade folk i Sovjet en gång i tiden så vi får ta time out tills vi får besked om andra metoder." Förnuftigt?

Anonym sa...

En liten och allt igenom feg människa svar. Hur vore det att acceptera sanningen. Hat, våld och rädsla skapar mer skit.

Hans G Eriksson sa...

Det var en överraskande bekännelse!

Anonym sa...

Anonym! Vad är det för skit du svamlar om? **
Hjulsta bron. Mördad 59 åring. Allt detta och mer kommer att bli begravt i den så kallade rättvisan**. Vadå *mördad*, herregud man tar sig för pannan. Vilken planet har du ramlat ner ifrån? Du tycker möjligen inte att det fanns anledning till polisens agerande? Det tycker jag! Polisen gjorde helt rätt i båda fallen! -Polisens trakasserier, hur tänker du nu? Självklart SKA polisen störa ktiminella genom visitation, hela tiden. Men du kanske tycker att kriminella ska få styra hela stadsdelar eller? ALLA har ansvar för sitt eget liv. Kanske är dax att börja förstå det! MYCKET bra skrivet Margit!