tisdag 2 april 2013

Socialdemokraterna vill avskaffa integrationsministern

Det kommer att skrivas mycket om Socialdemokraterna nu när de startar sin partikongress. En som redan har lämnat partiet, Qaisar Mahmood, skriver i SvD: "Men jag tror tyvärr att det låg närmare till hands för mina dåvarande partikamrater att betrakta mig en invandrare och muslim snarare än som sosse. Socialdemokratin gillar att identifiera kollektiv som behöver undsättning. Invandrade personer har därför kommit att betraktas som en klass för sig. Ty, följande gäller enligt den välmenade vänsterns logik: den som ser kollektiv, ser strukturer, och därmed också orättvisor."

Artikeln får mig att tänka på debatten som kom i gång efter Jonas Hassen Khemiris text i DN "Bästa Beatrice Ask". När Jasenko Selimovic inte ville ha den offerrollen som Jonas Hassen Khemiri hade pådyvlat honom och alla andra invandrare i Sverige blev det liv i luckan. Kloke Erik Helmerson på DN konstaterar: "Det går utmärkt att läsa texterna parallellt, låta dem ge två rimliga tolkningar, två giltiga erfarenheter som tillsammans målar en bild av samhället. Men det var många som visade sig ytterst ovilliga därtill. Selimovics text blev delad, rekommenderad – men också brutalt angripen, framför allt av twittrande vänsterdebattörer." Det går faktiskt utmärkt att ha två tankar i huvudet samtidigt, det har Helmerson fullständigt rätt i.

Selimovic skriver till Hassen Khemiri: "Du säger: invandrare får inte komma in. Det måste finnas plats för fler. Jag säger: jag håller med. Jag håller med. Men även om vi tycker det behöver vi inte förneka att detta land är ett av västvärldens mest öppna och villiga att ta emot invandrare. Gör oss inte till någonting vi inte är." Jag håller med. Sverige måste vara världens mest invandrarvänliga land. Hela Norden är världsbäst på humanitet, solidaritet, jämställdhet och jämlikhet. Att påstå något annat är absurd.

Inga kommentarer: