onsdag 6 mars 2013

Snus är ingen hälsoprodukt

Ledarskribenten Annika Ström Melin har skrivit en tänkvärd artikel "Blås av kriget och vinn striden" i DN. Jag har aldrig begripit vad handelsministern Ewa Björling tänker på när hon kämpar så hårt för att svenskt snus skall få säljas fritt i hela EU. Det är inte direkt någon hälsoprodukt och det är inget hälsoföretag hon brinner för. Tobaksbolaget Swedish Match säljer produkter som dödar människor; de säljer dödsmedel som Fredrik Söderhielm, generalsekreterare i Non smoking generation, kallar det. Det är ett faktum. Sen kan man hävda att snus är bättre än cigaretter och det måhända vara så. Det är fortfarande samma företag. Genom att hjälpa de sälja snus så hjälper man de också att fortsätta med allt annat de säljer. Det strider mot WHO:s ramkonvention för tobakskontroll.

Citat: "Bestämmelserna i WHOs ramkonvention för tobakskontroll om skyddet för folkhälsopolitiken finns i artikel 5.3. Fyra viktiga riktlinjer är: Det finns en grundläggande och olösbar konflikt mellan tobaksindustrin och folkhälsans intressen. Staten ska, när den har samröre med tobaksindustrin och dem som främjar dess intressen, agera öppet och ansvarsfullt. Staten ska fordra ett öppet och ansvarsfullt agerande av tobaksindustrin och dem som främjar dess intressen. Eftersom dess produkter är dödliga ska tobaksindustrin inte stimuleras att etablera eller driva sin verksamhet."

Ström Melin påpekar: "Andra länder vill inte släppa in snuset på sina marknader. Det handlar trots allt inte om en vara vilken som helst, utan om ett starkt beroendeframkallande medel. Alla som haft en påse under läppen vet hur lätt det är att bli fast. Visst finns det många betydligt farligare produkter än snus på den europeiska marknaden, men det är inget bra argument för att tillåta ytterligare en." Snus är som sagt ingen hälsoprodukt. Det är en starkt beroendeframkallande produkt.

Carl Schlyter (MP) ställde en klok fråga häromdagen: "Är det verkligen rimligt att snus smakar godis?" En bra fundering. Det är självklart något som skall beslutas i Sverige och inte i Bryssel, precis så som Annika Ström Melin påpekar. Förbud mot sliskiga tillsatser kan behövas, verkligen!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Intressant frågeställning och har läst många ståndpunkter och debatter om just tobak och snus. Har själv senast idag bloggat om snus och förbudet som kanske väntar Danmark. Alltid roligt att vidga sina vyer och läsa hur andra tycker och tänker.

Du kan ju kika in och lämna en kommentar om det skulle vara av intresse.

Min bloggadress är : http://www.detfriaordet.com/blogg

Margit Urtegård sa...

Hej Magnus

Tusen tack för kommentar. Jag har varit inne på din blogg, tack för länken. En fråga, när jag klickade på "Om mig" fanns det ingen information alls. Varför då?

Med vennlig hilsen
Margit