onsdag 20 mars 2013

"Kvinnor är vår tids slavar"

Om man får använda "blond och blåögd" som en metafor för naivitet så har vi nog allihopa varit lite blonda och blåögda efter den arabiska våren. Särskilt våra journalister som reste till Egypten och berättade därifrån om det muslimska brödraskapet som skulle ta över efter diktatorn. Med ett glömmer vi att religion och politik inte hör ihop. Plötsligt tror vi att Islam och demokrati fungerar smärtfritt tillsammans. Det gör inte det. Det vet vi. Vi fick inte jämlikhet och jämställdhet i västvärlden för att vi flyttade in kyrkan i maktens korridorer. Nej vi fick demokrati och mänskliga rättigheter därför att vi flyttade ut kyrkan från maktens boningar. Varför skulle det vara annorlunda i arabvärlden? Varför skulle Islam vara enklare att hantera än kristendom? Är det någon som tror det?

På muslimska brödraskapets hemsida kan man hitta följande text (tolkat av DN) rörande FN:s deklaration om kvinnors rättigheter: "Flickor får full sexuell frihet och rätt att bestämma sitt eget genus. Homosexuella får lika rättigheter och prostituerade ges respekt. Tonårsflickor får tillgång till preventivmedel. Och, ve och fasa, även otrogna fruar och deras bastardbarn erkänns rättigheter! Vad värre är: den kulturella invasionen skulle också medföra att muslimska kvinnor fick gifta sig med ickemuslimska män samt att makten över skilsmässor flyttades från den äkta mannen till domstolen. En effekt blir att domstolarna behandlar en man som våldtagit sin hustru lika bryskt som om han varit en främling!"

Muslimska brödraskapet i Egypten, som stöder president Muhammad Mursi, kallade deklarationen för ickemuslimsk och påpekade att det kommer att leda till en nedbrytning av samhället om kvinnor får resa, arbeta och använda preventivmedel utan tillstånd från sin make. Linda Flood berättar detta i DN. Men nu har FN-länderna kommit överens om kvinnors rättigheter; äntligen har FN enats kring kvinnors rättigheter och det är historiskt! Det är en lång väg att gå innan våra systrar i arabvärlden får uppleva jämställdhet. Nu vill FN gå den vägen tillsammans med dem. Äntligen!

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ja det är sannerligen naivt att tro på en förbättring så länge inte islam enas (betänk att den religionen inte har något religiöst centrum, ingen central kraft som kan styra en gemensam utveckling). Och det lär inte ske i vår livstid.
Men det är dock lite märkligt att FN kunnat enas! Är det verkligen så? Där ingår ju en hel del av dessa islamstyrda länder.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats

Ja det är märkligt att FN kunnat enas. Men det är sant och det är fantastiskt.

Linda Flood skriver i DN: "Efter två veckor av tuffa och ofta kontroversiella förhandlingar enades 131 länder om den 17 sidor långa deklarationen som innehåller uppförandekoder om hur medlemsstaterna ska bekämpa våld mot flickor och kvinnor. Ingen kvinna får till exempel straffas av 'sedvänja' eller av hänsyn till religion. Tusentals representanter för regeringar, privata sektorn och ideella organisationer samarbetade under konferensen i New York. I sista sekund sade länder som tidigare under veckan varit emot utkastet till deklarationen ja, på bekostnad av att referenser till homosexuellas rättigheter plockades bort. Bland annat hade Iran, Ryssland och Vatikanstaten invändningar mot aborträttigheter."

Det mest överraskande var detta: "När Egyptens chefsförhandlare Mervat Tallawy ställde sig bakom det nedpräntade förslaget var förvåningen stor bland åhörarna. Men hon påpekade att deklarationen behövs för att motverka 'en global våg av konservatism och förtryck av kvinnor'."

Så det är sant, fast det är svårt att tro. I tio år har FN försökt få genom ett liknande förslag, men misslyckas. Nu, äntligen, lyckades de!

Kent Östergård sa...

Hej Margit,
läser din blogg då o då- min fråga till dig, som ändå varit involverad i (lokal)politik, varför "kör" du så ofta en offer-attityd? Då är det ju helt omöjligt förändra om "förövaren" bestämmer villkoren, eller- Antar det inte detta är din strategi?
Kent 0733-164838

Margit Urtegård sa...

Hej Kent.

Tusen tack för din kommentar. Det är inte min mening att köra någon offer-attityd och min strategi är definitivt inte att "förövaren" skall bestämma villkoren. Jag vill gärna påverka och jag är därför tacksam för din feedback; skall tänka på ditt råd när jag skriver i fortsättningen. Tack.

Med vennlig hilsen
Margit