fredag 8 februari 2013

Sverigedemokraterna näst störst inom LO

Över 16 procent eller var sjätte person bland LO:s medlemmar skulle i dag rösta på Sverigedemokraterna. Med tanke på att man inom socialdemokratin är så noga med att påpeka att solidaritet är så viktigt är det ju märkligt att det just är bland deras medlemmar man hittar de största främlingsfientliga strömningarna. Hur kan det vara möjligt? Vad kan det stå för?

SvD skriver: "Trots skandalen i november, som publicerades i Expressen, där ledande Sverigedemokrater beväpnade sig med järnrör och uttryckte sig både rasistiskt och sexistisk, så har stödet för partiet ökat. I de senaste opinionsmätningarna har SD legat på runt nio procent. Bland LO-medlemmar går Sverigedemokraterna stark framåt. 16,2 procent säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag." Det måste vara mycket besvärande för socialdemokraterna att så stor del av deras väljarbas är beredda att rösta på SD.

Det verkar vara ett stort avstånd mellan de socialdemokratiska politiska företrädarna och deras väljare. I den offentliga debatten tar socialdemokratiska politiker ofta avstånd från Sverigedemokraternas syn på invandring. Därför är det paradoxalt att så många LO-medlemmar sympatiserar med SD. Har arbetarrörelsen något ansvar? Och i så fall tänker de göra något åt saken?

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Inom ramen för LO:s arbete för motverka diskriminering, främlingsfientlighet och antidemokratiska krafter samarbetar LO med Stiftelsen Expo genom projektet "Alla kan göra något"." Det där kan man läsa på EXPO's hemsida. Trots denna inskolning av att "tycka rätt" verkar det som denna grej gör mer skada än nytta. Är svenskarna inte så styrbara ändå? Testa dessa glasögon för ett ögonblick: Tänk om, men bara tänk om, det inte skulle vara främlingsfientligt att sympatisera med SD!
Tack för mig!

Anonym sa...

Solidaritet med vem?
Det är inte så lätt att bara "solidarisera" med vem eller vad som helst. Du måste ha en positiv känsla för vem eller vad.
Solidaritet är nog något man gör sig förtjänt av, eller?