måndag 11 februari 2013

Påven avgår

Dagens stora nyhet är att påven avgår, det har inte hänt på 600 år.

SvD skriver: "Benedictus XVI är den äldste som valts till påve sedan 1700-talet. Det skedde i april 2005. Han är känd som förespråkare av traditionella katolska värden och lärosatser. Han har bland annat sagt att kondomer kan förvärra spridningen av aids. Han har anklagats för att som kardinal ha 'mörkat' fall där präster begått övergrepp på barn."

Den ärkekonservative påven har twitterkonto!

Påven har uppenbarligen tröttnat på att vara Vicario di Gesù Cristo; alltså vikarie för Jesus Kristus också kallat Kristus ställföreträdare på jorden. Så nu har han sagt upp sig från vikariatet. Förlåt mig alla mina katolska och svenska vänner men det får mig att minnas ett skämt från min barndom i Norge. Vi lekte att vi var svenskar och sade: "Fråga inte mig för jag är inte Jesus, jag är bara hans ställföreträdare." Jag har inget minne varför vi sade så, men det var i alla fall det första jag lärde mig att säga på svenska. Jag gissar att det hade med storebrorskomplexet att göra, det som svenskar helst vill kalla lillebrorskomplexet. Nu vet jag också att uttrycket antagligen kommer från en av påvens officiella titlar. Alltid lär man sig något.

Erik Helmerson skriver i DN: "År 2005 lämnade den avlidne påven Johannes Paulus en skrud mycket svår att fylla. Med valet av Joseph Ratzinger, 'Guds rottweiler', fruktade många liberalare katoliker att kyrkan skulle göra en u-sväng till konservatism och fundamentalism. Så har inte riktigt skett, även om han gjort det tydligt att han föredrar en mindre, rättrogen kyrka framför en stor, urvattnad." Jag är protestant så jag skall inte vara med och välja katolikernas ledare. Men man får ju alltid drömma och jag hoppas att nästa påve blir en mer tolerant person än vad Benedictus XVI är.

Inga kommentarer: