torsdag 14 februari 2013

Paulinska skolan

För ett par dagar sedan blev jag uppringd av en mamma som har sitt barn på Paulinska skolan i Strängnäs. Hon ville berätta att hon och hennes familj är jättenöjda med skolan och att skolan även har ett stort potential. Jag åkte hem till henne för att lyssna. Hennes barn trivs bra i skolan och lärarna är engagerade och duktiga. Deras barn står i kö till en friskola, men nu är de inte lika säkra på om de vill byta till friskolan då barnet får sina behov för lärande väl tillgodosedda på Paulinska. De har reagerat på att när deras barn får frågan om vilken skola hen går i och hen svarar Paulinska så blir reaktionen oftast väldigt negativ som att där kan man ju inte gå. De tycker det är tråkigt. Barn har rätt till att känna stolthet över sin skola.

Samma mamma tog kontakt med mig innan hennes barn började på Paulinska. Hon hade läst mycket om hur skolan beskrevs i tidningen och på bloggar. Hon hade följt föräldrarevoltens aktioner som namninsamlingar, debattartiklar med mera. I den vevan hittade hon min blogg. Efter att hon tog kontakt med mig första gången har jag funderat mycket över hur viktigt det är med objektiv och korrekt information. Den skall även vara rättvis. Jag har sedan tidigare bloggat om att Paulinska skolan är bättre än sitt rykte.

Alla mina tre barn har gått på Paulinska. För oss var det naturligt att välja en kommunal skola. Som sociolog tycker jag det är viktigt att barnen får träffa människor från olika kulturer och samhällsklasser. Min fördom är att friskolorna än så länge är för segregerade. Erik Axel Karlfeldts uttryck "att tala till bönder på bönders vis och till de lärde på latin" är talande i sammanhanget. Barn som tidigt möter människor som är olik sig själva lär sig tolera olikheter helt naturligt. Det blir inga "vi och de" känslor.

All kritik ordförande i barn- och utbildningsnämnden Fredrik Lundgren (FP) har fått sedan han tog över ordförandeklubban i nämnden är mer än berättigad. Hans tokiga beslut har dränerat den kommunala skolan på resurser. Hans beslut har varit gynnsamma för friskolorna i kommunen och tvärtom för den kommunala skolan. Paulinska skolan eller någon annan kommunal skolan skall inte lida för Lundgrens eländiga skolpolitik. Den kritik som han förtjänar skall inte lasta skolorna. Därför är det viktigt att andra sidor än Lundgrens brutala framfart och resultatet av densamma beskrivs. Solskenshistorier skall fram!

Inga kommentarer: