onsdag 6 februari 2013

Män som näthatar kvinnor

Är det här Sverige 2013? Den frågan ställs i Uppdrag granskning i kväll. En ung tjej skrev ett inlägg i H & M:s kommentarsfält på Facebook där hon kritiserade att klädjätten låtit trycka upp en t-shirt med den sexualbrottsdömde rapparen Tupac på. Detta resulterade i flera tusen hatfulla kommentarer.

Kristin Lundell skriver i SvD: "Det bubblar ett kvinnohat i Sverige. Det må vara på tapeten att prata om näthat i allmänhet men när det gäller kvinnor kommer hatet i dubbel portion. De hatas just för att de är kvinnor och därför är det sexuella hot som formuleras med trollfingrar. Mitt i vårt moderna land ligger ett kvinnoförakt och gror. Hot som drabbar kvinnliga journalister har nästan alltid en annan ton än när det som riktas mot manliga journalister."

Nicke Nordmark, en av reportrarna bakom granskningen, säger till SvD: "Näthatet är könsbundet och handlar om att kvinnorna ska våldtas, tryckas ner och kränkas. Ett par av de här iskalla mordhoten berörde mig verkligen. Hade jag fått ett sånt hade jag blivit livrädd." Fridah Jönsson, en av de drabbade kvinnorna, berättar: "Jag har upplevt det ända sedan jag började skriva som femtonåring. I början tog jag åt mig och blev ledsen, men nu ser jag det globala hatet mot kvinnor som en politisk fråga. De senaste åren har det spårat ur mer och mer med sexism och främlingsfientlighet."

Kvinnorna som blir utsatta för detta primitiva och farliga hat är någons mor, någons dotter, någons syster, någons fru, någons vän osv. Tänk på det nästa gång hatet tar tag i dig. Kvinnohatet finns även i mitt födelseland Norge. Primitiv kvinnosyn finns tyvärr överallt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oskar

Först ska du ha kudos att det ens går att svara här.

Så här är det, Sveriges Kvinnor har blivit allt för vana att man kan säga vad som helst utan att det blir konsekvenser! men det är en ny tidsålder och det är den starkes tidsålder. Är du inte stark så kommer någon att mosa dig. Lev med det eller inte!

Margit Urtegård sa...

Hej Oskar.

Om du inte såg programmet vill jag rekommendera dig att se det.

Du skriver att det är så här och att vi får acceptera det. Jag håller inte med om det. Vi skall absolut inte acceptera förtal, hot, hot om våld, förtryck med mera.

Att Sveriges kvinnor skulle ha blivit vana vid att säga vad som helst utan konsekvenser är ett konstigt uttalande. Min erfarenhet är att de allra flesta, både kvinnor och män, håller tyst om/med vad de tycker. Det kan vara konflikträdsla bakom det. Det kan även bero på att man har en enorm respekt för "överheten". Det hårda debattklimatet har nog också skrämt bort många från debatten.

Du säger att det är en ny tidsålder; den starkas tidsålder. Jag vet inte helt vad du menar? Hur definierar du styrka? Vi lever i ett informationssamhälle där en "styrka" är kunskaper. Att använda "reptilhjärnan" räcker inte.

Man brukar säga att när orden tryter åker nävarna fram. I det här fallet när det gäller näthatet är det könsorden, hoten och svordomarna som åker fram. I ett civilicerat och demokratiskt samhälle är det något majoriteten vill bekämpa. De allra flesta av oss vill inte ha stenåldersfasoner vare sig på nätet eller någon annanstans. Det får du nog leva med.