söndag 17 februari 2013

Hästköttskandalen påverkar...

Det kommer att komma något gott ur hästköttskandalen, i alla fall i Storbritannien och förhoppningsvis också här i Sverige. SvD skriver: "Nästan en tredjedel av Storbritanniens vuxna befolkning har slutat äta köpta färdiglagade maträtter efter hästköttskandalen. Sju procent har slutat äta kött helt." I likhet med svenskarna så äter inte britterna hästkött. Nu höjs röster för mer närproducerad och lokalproducerad mat och det var inte alls för tidigt. I framtiden kommer även stadsodling att utvecklas.

Måltidsforskaren Richard Tellström säger till SvD: "I Sverige blev det tabu att äta hästkött när kristendomen kom till Norden under vikingatiden. Dessförinnan hade hästar både offrats till gudarna och ätits av människor. Det kristna förbudet sjönk så småningom i glömska, men hästarna fortsatte att ha en särställning gentemot andra husdjur. Det finns ingen rationell förklaring till det." Nu var det hästkött som hamnade fel, förra gången var det fläskkött. Och innan dess var det gammalt kött som blev köttfärs. Listan kan nog göras lång, tyvärr.

Vad som är ätbart och inte ätbart sitter i våra huvuden. Vad vi äter är kulturellt betingat. Att människor slutar köpa helfabrikat är ju bara bra, tycker jag. Om man nu skall bekymra sig över vad som finns i helfabrikat så är nog inte det största problemet att man har fuskat med vad det är för kött de har petat i produkterna. Jag törs inte tänka på allt annat elände som finns i dessa produkter. Det kan ju inte vara annat än direkt skadligt och osunt att äta sådan mat. Jag begriper inte hur folk kan köpa sådant överhuvudtaget och dessutom frivilligt!

Det är billigare att laga maten själv. Det är dessutom mer hälsosamt, vill jag bestämt hävda. När jag tar upp det här med mitt motstånd mot helfabrikat så får jag ofta höra att vi har ju så många ensamhushåll i Sverige och då är det bra att kunna köpa färdigmat. Varför då? Även ensamstående behöver väl sund och nyttig mat? Sen kommer argumentet att många av dessa ensamstående personerna är gamla och inte orkar laga mat. Men de behöver också nyttig kost, kanske framförallt de?

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) fick 2011 den här kritiken: "Avslöjandet att ministern stoppar Livsmedelsverkets arbete med att ta fram miljösmarta kostråd gör det tydligt att visionen om en fri marknad går före visionen om att mat ska produceras på ett sätt som anses hållbart både idag och för framtiden i Matlandet Sverige. Vi har inte råd med politiker som inte vågar sätta miljömål före de kortsiktigt ekonomiska." Har han kommit på bättre tankar sedan dess?

Jag brukar inte skriva så ofta om kostfrågor. Jag diskuterar de desto oftare med mina vänner. Min uppfattning är att vad vi äter påverkar oss mycket mer än vad de flesta av oss är medvetna om. Vi kan inte göra så mycket åt all den yttre förorening våra kroppar utsetts för, i alla fall inte i ett kortare perspektiv; alltså akkurat här och nu. Men vi kan göra mycket åt den förorening vi självmant petar in i våra kroppar genom mat och dryck. Vi kan helt enkelt äta bättre mat och dricka mer vatten samt motionera mer. Vi kan förhindra många sjukdomar och mycket lidande genom att äta hälsosamt.


Inga kommentarer: