måndag 18 februari 2013

"De stod upp, tog risker och vågade"

Pernilla Alm skriver på sin blogg: "Hur är det? Tar du skit? Jag hoppas att du gör det. Bara folk med stake, mod och någon slags jävlar anamma tar skit och sådana människor gillar jag. De som viker undan, är tysta och inte uttrycker någon som helst åsikt förutom när ansvarig är långt därifrån, de personerna har jag lite svårare för. Det är ju liksom svårt att veta var man har sådana människor. Som säger en sak vid fikabordet men ingenting alls när det väl kommer omkring. Det kan vara så att det är något fel på mig som bryr mig och tror att det går att förändra saker om man säger ifrån. Det kan också vara fel av mig att reagera när någon behandlar mig eller mina barn illa. Det kan hända att jag ibland borde låta bli att reagera för jag blir arg och står i pinsamma situationer med tårar som sprutar. Jag kan många gånger önska att jag var lite mer som de människor som inte bryr sig. Mitt liv skulle helt klart vara mycket enklare om jag inte brydde mig så mycket."

Nej det är absolut inte fel att reagera och agera. Men i ett land som Sverige där tiga är guld är det självklart inte särskilt smidigt eller smart att göra så. Det är dock både modigt och nödvändigt att någon törs vara öppen och ärlig. Sanningssägare växer som sagt inte på träd.

Pernilla Alm nämner några av våra hjältar: "Rosa Parks stod upp genom att sitta ner. Martin Luther King stod upp genom att ha en dröm. Mandela stod upp - stolt, stabil och gick inte att kuva trots fängelse. Raul Wallenberg stod upp, tog risker och vågade. De fick alla ta skit men jag är säker på att de skulle ta den igen. Och igen och igen och igen. Idag har vi modiga som vågar stå upp och stå emot SD. De vågar ifrågasätta, debattera och ta skit. Och skit får de. Men om de inte vågar så blir det galet. De vet det och kan inte låta bli. Trots allt."

Erik Helmerson på DN ställer dessa frågor: "Vilka politiker av i dag, inte minst i Sverige, vågar koppla på tunnelseendet och gå rätt igenom väggen för idéer de verkligen brinner för? Vilka vågar stöta sig med motståndare, egna partiföreträdare, journalister, opinionsinstitut, ilskna twittrare och cyniska ledarskribenter?" Det finns nog inte så många politiker i vårt land som håller fast vid vad de tror på. Det är ju bara att se vad som nu händer i Centerpartiet. Tokliberalen Annie Lööf har i alla fall lagt sig platt.

Demokraten Elizabeth Warren i USA vågar! Hon är ett levande helgon med armbågar som törs ifrågasätta bankerna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte snarare så att tunnelseendet är alltför utbrett - om man nu kan säga "utbrett" om tunnelseendet - medan överblick och helhetsperspektiv saknas på sina håll?

Hans G Eriksson

Margit Urtegård sa...

Hej Hans G Eriksson.

Ja, du har nog helt rätt i det. Nu citerade jag Erik Helmerson på DN för jag tyckte andemeningen i det han skrev var helt korrekt. Med dina ord i tillägg så blir bilden mer komplett, tusen tack. Överblick och helhetsperspektiv saknas definitivt.

Med vennlig hilsen Margit