onsdag 9 januari 2013

"Oroligt i ankdammens ankdamm"

Redan i somras konstaterade Sanna Rayman på SvD att det är oroligt i ankdammens ankdamm; hon påpekade att den borgerliga ankdammen blir alltmer splittrad. Rayman noterade då: "Men tydligt är att liberalerna, i det som för inte alltför längesedan kunde benämnas borgerligheten utan att någon fick klåda, har utvecklat en svårartad allergi mot andra delar av borgerligheten och manifesterar emellanåt i små attacker."

"Ankorna" i ankdammens ankdamm, som tjafsade om huruvida liberaler kan kalla sig borgerliga, var/är inte ens politiker, enligt Rayman. Det var hennes bekanta och hennes vänner bland skribenterna, tyckarna och tänkarna som kvackade. Splittringen finns alltså utanför partipolitikens hägn. Johan Norberg heter en av dem. Han som nu har varit med och skrivit Centerpartiets nya omstridda förslag till idéprogram? Han berättade själv på TV4 att han hade hjälpt till att skriva underlaget till idéprogrammet. Kanske inte så klokt val av Centerpartiet och Annie Lööf att blanda in Timbrohögern i partiarbetet? Norberg arbetade på tankesmedjan Timbro åren 1999 till 2005.

Journalisten, folkpartisten, statsvetaren och författaren Svante Nycanders debattartikel i DN "Svenskt Näringslivs politiska insatser skadar politiken" handlar mycket om Timbro. Han menar att sammanblandningen av näringslivsintressen och politiska idéer är olycklig och han tvivlar på att Svenskt Näringslivs ideologiska insats gagnar företagsamheten eller bidrar till att göra borgerliga partier mer ansvarsfulla. Om man tittar på Centerpartiets nyliberala förslag till idéprogram kan man tycka att han har rätt.

Grabbarna från Timbro håller självklart inte med Nycander och det gör inte heller Centerpartiets Per Ankarsjö. Nycander skriver: "Det var inte givet att Timbro skulle sprida nyliberala idéer, men så blev det när man engagerade unga entusiaster, en del med drogliberala sympatier." Det var nog heller inte givet att det var just Centerpartiet som skulle bli nyliberalernas nya projekt? Håkan Boström på DN håller delvis med Svante Nycander när han skriver: "Verklighetsförankring samt förståelse för politikens komplexitet och människans bräcklighet lyser inte sällan med sin frånvaro i det nyliberala tesdrivandet."

Liberalismen har många ansikten, det är ett som är säkert.

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Det som var lite förundrande dock var att höra Centerns ungdomsförbunds ordförande så förbehållslöst stödja detta nya idéprogram och ge intryck av att det omfattas av större delen av hennes generation. Det får mig onekligen att fundera!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Vi får då hoppas att Centerns idéprogram blir bättre när det har passerat partiets medlemmar/ombud. Alla i centern kan ju inte vara tokliberaler?!