måndag 14 januari 2013

"Är vänsterns hat mindre hatiskt?"

Lisa Bjurwald har skrivit boken "Skrivbordskrigarna". Hon har granskat de högerextrema rörelsernas aktiviteter på nätet. En aktivitet sprängfylld av sexistiska glåpord, ärekränkningar och hot om våld. Skribenten Alice Teodorescu konstaterar att detta hatet är en verklighet som många av oss som skriver opinionsjournalistisk känner igen oss i. Teodorescu skriver: "Därför är det beklagligt, om än föga förvånande, att Bjurwald fokuserar på det högerextrema hatet - som om det vänsterextrema hatet hörde till en annan perifer verklighet."        

Den andra september förra året skrev jag om William Petzäll. Han lämnade SD, blev politisk vilde i riksdagen och utsattes för en hård hatkampanj från flera av sina tidigare partivänner. Vad gjorde de andra ledamöterna i riksdagen? Tog de hand om William Petzäll? Eller fick han stå helt ensam? Journalisten Anders Carlgren skriver på newsmill: "Riksdagens lika föraktfulla och svekfulla ledamöter bär tillsammans med Sverigedemokraterna ett enormt ansvar för William Petzälls för tidiga död. Ytterst handlar fallet Petzäll om ett kollektivt förakt för svaghet." Det handlar också om hat och mobbning.

Paulo Coelhos ord: "Det mest förödande av alla vapen är inte spjutet eller kanonen - som kan sarga en kropp eller rasera en mur. Det mest förfärliga av alla vapen är ordet som kan ödelägga ett liv utan att lämna blodspår och vars sår aldrig läker. Låt oss alltså se till att vi blir herrar över vårt språk, så att vi inte blir slavar under orden." Även orden som inte sägs kan förstöra. Även orden som inte hörs kan göra ont. Varför dricker Jeppe? Varför kom inte William Petzäll ur sitt missbruk? Varför fick han inte hjälp? En ung man dör. En ung man som hade Sveriges riksdag som sin arbetsplats fick inte hjälp av sin arbetsgivare för att komma ur sitt missbruk. Hur kunde det ske?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var det dummaste jag läst på länge.
Riksdagen är INTE en "arbetsgivare och riksdagsledamöter är INTE "arbetskamrater" på sedvanligt sätt. Det vore ju en katastrof om det vore så! Tänk efter lite innan Du skriver.
Att en missbrukande ung man inte kommer ur
sitt missbruk får faktiskt primärt hänföras till honom själv o sekundärt till föräldrar, syskon o vänner.


Margit Urtegård sa...

Hej anonym. Så du menar att riksdagen som beslutar om våra lagar, däribland arbetsmiljölagen, själva inte behöver följa lagen? Det var ett osedvanligt konstigt uttalande. Våra ca 350 riksdagsledamöter väljs in i riskdagen för en mandatperiod på fyra år. Skulle de inte ha något skydd i arbetsmiljölagen och förpliktelser mot densamma?