onsdag 12 december 2012

Snusministern Ewa Björling (M)

Jag har funderat en del över det faktum att en svensk minister, vår handelsminister Ewa Björling (M), använder mycket av sin tid för att kämpa för att tobaksbolagen skall få exportera snus till resten av EU. Björling deklarerade: "Vi har ägnat oss ett lågskaligt krig några år, men om det inte kommer något förslag om öppning av snusförbudet blir det fullskaligt krig. Det sa jag till Tonio Borg!"

Innan Björling tog fighten var det en annan minister, barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som tog tonen i frågan. Varför? Varför tar eller tog regeringen strid för att snusföretagen skall ha rätt till att exportera det beroendeframkallande snuset? I tidningarna får man läsa rubriker som "Svenskt snus hotas av nya tuffare regler" och "Sverige förlorar striden om snuset".

Enligt Ewa Björling så är snuset mobbat på EU:s inre marknad. Man tar sin för pannan! Eskilstuna-Kurirens kloka ledarskribent Åke Wredén har också reagerat över denna snushysteri och totala felprioriteringen. Han skriver: "Snusfrågor är struntfrågor och bör förbli det. Handelsminister Ewa Björling (M) borde tänka på att Sverige har viktigare intressen. Statsråden bör välja sina strider och sina ord. Ewa Björling tycks ha svårt där. Hon är annars regeringens mest anonyma statsråd. Men nu har hon verkligen lyckats dra uppmärksamhet till sig." Björlings snussak har blivit huvudsak; en huvudlös prioritering.

Miljöpartiets Carl Schlyter säger till Aftonbladet: "De enda som tjänar på att snuset släpps fritt är tobaksindustrin, det skall inte politiker kämpa för." Han påminner oss om: "I Sveriges anslutningsavtal med EU så lovades att vi skulle få ett permanent undantag för snuset så länge vi inte marknadsförde det som livsmedel. Men i avtalet fanns också ett löfte om att vi inte skulle exportera, vilket regeringen helt tycks ha glömt bort."

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låt EU ha en folkomröstning om snuset!

Anonym sa...

Hur ofarliga är de tillsatser som swedish match blandar upp tobaken med? Många gånger är smark- och lukttillsatser giftiga.

Anonym sa...

Förr i tiden. När både eldare och lokförare snusade. Då gick tågen i tid! Är regeringens snuspolitik ett försök att få tågen att gå efter tidtabellerna?

Anonym sa...

hahaha den var klockren äntligen har vi fått en förklaring till varför tågen inte går som de ska :)

Anonym sa...

jag vet inte hur det är nu men förut var sverige med och betalade bidrag till grekland om jag minns rätt för fortsatt tobaksodling. den tobaken var dessutom så pass kvalitetsdålig så att den inte dög åt tobaksindustrin. med det i baktanken så är det ju märkligt att hacka ner på snuset. om det är så att det hela handlar om exportförbudet av snus så har vi ju som sagt redan ett avtal, men de flesta snusare som jag känner är mera upprörda och rädda för att deras rätt att snusa ska dras in.