tisdag 18 december 2012

Rätt till heltid

Norske Alf Prøysen skrev sången "I bakvendtland" och jag tänkte på den när jag under kommunfullmäktigesammanträdet i går kväll fick höra på debatten om Kristdemokraternas viktiga motion "Rätt till heltid". Det vi fick bevittna där var otroligt bakvänt om man får säga så. Kristdemokrater är inte kände för att vara jämställdhetsivrare. I går kväll var de just det. Och Socialdemokraterna, hör och häpna, röstade tillsammans med sina majoritetsbröder FP, C och MP ner motionen. Makan! 

Ja i landet där allt är bakvänt där är öst inte alls öst men väst och fem är två och Socialdemokrater är allt annat än Socialdemokrater! En Socialdemokrat berättade för mig efter debatten att facket Kommunal inte heller kämpar för att kommunanställda inom vården skall få rätt till heltid därför att deras medlemmar inte alls vill arbeta heltid. Ja, det är en underlig värld vi lever i. Jag undrar vad facket Kommunal säger om detta? Är det så att de inte unnar sina medlemmar inom offentliga omsorgsyrken, som till största del är kvinnor, rätt till heltid? 


KD skriver i sin motion: "Det finns inget annat land i världen som har en så könssegregerad arbetsmarknad som Sverige. Kvinnor arbetar övervägande i offentlig sektor och många har deltidsanställningar, män väljer i högre grad att arbeta i privata sektorn och arbetar heltid. Som arbetsgivare inom offentlig sektor har vi ett stort ansvar för att se problemet och åstadkomma en förändring. Hur många arbetar ofrivilligt deltid? Att vara ensamstående förälder och arbeta deltid innebär att vara utsatt. Att få ekonomin att gå ihop är jobbigt varje månad." 


Det var tyvärr inte många i vårt kommunfullmäktige i går kväll som begrep detta. Kanske för att de är för långt ifrån verkligheten. Det som åstadkoms i går kväll var alltså en utredning. Ynkligt och fegt! I snart 20 år har vi pratat om att våra anställda skal ha rätt till heltid. KD har vaknat, de andra har somnat. Sorgligt!  


I Bakvendtland der øst er vest og fem og to er ni

Er alle barna sjelegla' når feri'n er forbi
De tropper opp på skolen for å ta et skippertak
Med skolesekk på magen sin og lueskugga bak

Ja i Bakvendtland der kan alt gå an
Der er de like tøysete og rare alle mann

Den første timen pleier de å synge lite grann
Da tar de siste verset av en sang de ikke kan
Og er det no'n som kan den skjenner lærer'n frykteli'
Og de må stå i skammekrok til timen er forbi

Ja i Bakvendtland der kan alt gå an
Der er de like tøysete og rare alle mann

Og sliter de med brøkregning og ikke får det til
Så kan de ta opp maten sin og spise hvis de vil
Og har de loff med sirup på blir lærer'n veldi gla'
Og skriver i anmerkningsboka pluss og meget bra

Ja i Bakvendtland der kan alt gå an
Der er de like tøysete og rare alle mann

Når tannlegen skal komme synes barna det er gøy
For han plomberer tenne med knekk og sukkertøy
I hjemmelekse skal de bare synge trallalla
Og varebind på bøkene har ingen lov å ha

Ja i Bakvendtland der kan alt gå an
Der er de like tøysete og rare alle mann

Når barna første dagen går til skolehusets grind
Så starter de i sju'nde klasse når de skrives inn
Så blir de flyttet nedover i klasser pø om pø
Og går ut ifra første klasse dumme som et brød

Ja i Bakvendtland der kan alt gå an
Der er de like tøysete og rare alle mann

Ja slik er det i Bakvendtland slik er det ikke her
Her starter vi i første klasse alle og enhver
Med skolesekk og varebind og sanger som vi kan
Blant annet denne nye vi har lært om Bakvendtland

Ja i Bakvendtland der kan alt gå an
Der er de like tøysete og rare alle mann 

4 kommentarer:

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Bra skrivet!
Visst är det märkligt att S och kommunal längre står upp för kvinnors rätt till heltid.
Sämre lön och lägre pension. Varför vill man cementera ojämlika inkomster och pensioner?
/Marie-Louise

Anonym sa...

Tack Margit för ditt kloka inlägg och support både på KF och här i denna så viktiga fråga! Jag hoppas att det inte blir en långbänk i Personalutskottet utan att det blir verklighet redan 2013.
Catharina

Patrick Baltatzis sa...

Socialdemokraterna åker bara med Jens et al känns det som. Och det kommer att straffa sig.
Däremot kan man diskutera hur rätt till heltid egentligen bidrar till ökad jämställdhet, vilka konsekvenser ett införande av rätt till heltid får.
I ett kommunalt scenario, med ständiga neddragningar och effektviseringskrav leder detta troligtvis till färre anställda och högre sjukfrånvaro bland de som är kvar, långsiktiga förslitningsskador på de som jobbar heltid med mera. Och då undrar jag om man inte flyttat problemet ner på individnivå. Det som heltidsförespråkarna ser som ett strukturellt problem (jämställdheten i samhället) blir till ett individuellt problem (dålig hälsa osv.). Är det så vill ha det?

Anonym sa...

jag skulle nog bli mera förvånad om socialdemokraterna hade röstat med kristdemokraterna, för de är ett medberoende parti. partiet i sig själv är medboeroende med c fp och mp, och partiet liksom många andra politiska partier bygger på att medlemmarna är medberoende. om man tycker annorlunda så får man inte vara med. endast en liten elit klick tänker och den stora massan ska bara följa med och inte tänka själva. sann demokrati kan vi bara åstakomma om vi börjar se och acceptera skillnad mellan person och parti. om man är en oberoende person som baserar sina åsikter utefter sin egen förmåga att tänka så kan man inte tillhöra ett politiskt parti och därför inte heller arbeta politiskt hur intresserad man än är av att göra det. det är en slags åsiktscensur.