måndag 10 december 2012

"Politikerna visar förakt"

Clas Lennartsson har skrivit insändaren "Politikerna visar förakt" därför att han uppenbarligen är, som så många andra är, upprörd över trafiksituationen i Strängnäs. Ett trafikkaos som den sittande majoriteten ledd av kommunalrådet Jens Persson (C) har förorsakat. Jens Perssons eftergift till Miljöpartiet kommer mest sannolikt att ge oönskade effekter på centrumhandeln.

Jag sitter och läser en handelspolicy som jag har fått av Jan Nilsson. Han har arbetat många år som tjänsteman på Strängnäs kommun och är numera en frispråkig och orädd pensionär. Han berättar för mig att den handelspolicy som han med flera tog fram omarbetades först av Tf  Näringslivschefen Gunilla Malm och sen av kommunjuristen Oscar Arnell. Då hade handelspolicyn antagligen blivit så urvattnad att den kunde användas hur som helst.

Då blev det ju fritt fram för Miljöpartiets Terese Askerstedt att påbörja sin kamp för att göra Trädgårdsgatan till en gågata. Just nu är gatan det man kallar en halvgågata, men Askerstedt har skrivit på facebook att gatan skall bli en gågata. Hon kanske inte har läst den ursprungliga handelspolicyn där det bland annat står:

"Den nuvarande situationen i Strängnäs stadskärna, med nedlagda butiker, tomma butikslokaler mm, gör att det krävs mycket stor försiktighet när det gäller alla former av förändringar, som kan påverka handeln negativt. Införande av gågata och minskning av antalet parkeringsplatser är definitivt sådana förändringar. Att ta bort alla parkeringsplatser på t ex Trädgårdsgatan skulle kunna innebära att butikerna längs gatan får vidkännas en omsättningsminskning med omkring 10 Mkr."


7 kommentarer:

Anonym sa...

Att handlarna i Strängnäs tappar kunder pga av att kommunen tagit bort parkeringsplatser är inte med sanningen överensstämmande.

Märkligt hur det i Strängnäs alltid skylls på politiker och då i synnerhet den majoritet som idag styr då det går något emot. Oppositionen gnäller mest och ser populistiska fördelar med att hänga på i drev som oftast är både patetiska och svulstiga.

Att handlarna i centrum inte skulle vara drabbade av den lågkonjunktur som idag drabbar alla övriga ute i landet säger man inte ett ord om. Man skyller detta på på politikerna och parkeringsplatser som är lika i hela landet .Idag på de flest platser i landet då det gäller storköpcentra får de som handlar gå en längre sträcka till sina bilar där parkeringsplatserna finns längre bort än vad det gör i Strängnäs.
Strängnäs har blivit ett gnäll-bälte där politiker från främst moderater och högerfalanger gnäller mest lika som skribenten här i denna blogg gör.

Parkeringsplatserna är inte problemet för handlarna i Strängnäs. Det är till storköpcenteren som kunderna söker sig till och annat som gör att man tappar kunder inne i stan. Att skylla på 12 parkeringsplatser är löjeväckande och inget annat.

Mats Werner sa...

Bäste Anonym!
Innan Du med sådan självsäkerhet uttalar Dig om hur konsumenter bör och skall bete sig och om vad handlare ska klara, rekommenderar jag Dig ett besök på Handelns Utredningsinstitut för att ta del av allt det utredningsmaterial som finns tillgängligt kring dessa frågor. Väldigt mycket är material som bara återger faktiska mät- och studieresultat så att Du inte ska behöva ta till argument som att dessa resultat inte är relevanta för att det är ett "partsinstitut". Det finns också oerhört mycket litteratur om konsumentbeteende att ta del av. Som visar på våra olika sätt att förhålla oss tiill det teoretiska resp. det faktiska köpbeteendet.

Du och jag kan tycka vad vi vill om att "människor gott kan gå några meter extra" men om tillräckligt många inte tänker som Du kan det vara precis så många som betyder liv eller konkurs för en butik.

Och med tanke på de riktlinjer som en politiskt fastställd handelspolicy faktisk innebär är det ett oacceptabelt handlande från den politiska majoritetens sida om man spelar roulett med sina företagare som spelmarker.

Att alla företag lider av lågkonjunkturer har Du så rätt i.

Men då borde man kanske inte ta till dessa farofyllda åtgärder just i en sådan tid. Det får ju då gärna en accelererande effekt.

Och åtgärder på Trädgårdsgatans västra del får också konsekvenser för hela innerstadshandeln om bara tillräckligt många konsumenter istället väljer att förlägga sina inköp på andra håll.

Och betänk att vi som tycker som Margit, jag och många med oss har uteslutande själviska motiv! Vi bryr oss inte om handlarnas väl och ve utan blott och bart om att vi för vår egen bekvämlighets skull kan fortsätta att handla, mat, kläder, färg, böcker, pennor, smycken mm NÄRA, och inte behöva vara beroende av att åka långa vägar till Solberga eller Eskilstuna. För det kan mycket väl bli följden av den självuppfyllande utveckling som blir följden om den inte stoppas i tid!Anonym sa...

Jag har alltid gillat att kliva ut på Trädgårdsgatan, trots trafiken. Jag går genom en stenportal ut genom en vacker järngrind och då har jag mötts av, till höger härliga Strängnäsbor som dricker kaffe,äter och umgås på Café Georges.En del som fönstershoppar på Guldfynd.Rakt över gatan parkerar en god vän och jag vinkar och hejar!Framför resebyrån parkerar ett glatt par och ska in och beställa en resa. Jag går åt höger och ser bilar turas om att parkera, låter människor gå över gatan utan stress.Allt går framåt i maklig takt .De flesta väntar tappert trots att det inte finns övergångställen.
Jag beundraar de vackra blomsterarrangemangen som tagit plats en bit över gatan. En genial idé!Men så en dag kliver jag som vanligt ut på "min " gata och vad möts jag av??
Jo, ett gäng schackpjäser(bönder) fastsatta i en svart ruta asfalt utefter hela gatan.( De hade ju kunnat ha den goda smaken att ha varannan vit då!?)Vem kom på denna fantastiskt fula idé kan man undra.Gågata? Nej en halv gågata är det och ful som stryk är den!Och vem vill flanera på Trädgårdsgatan egentligen? Finns det något vackert att titta på som i Mariefred till exempel? Nej!
Det finns ett gammalt posthus med blått tak, en gammal polisstation, Lidl med ett gäng kundvagnar utanför vidare ett systembolag, ICA och mittemot en krog...eller ska vi kalla det "hak".
Det känns verkligen som att någon vill Strängnäs innerstads köpmän illa.Vidare ska nu även Källgatan bli en gågata, eller jag menar en halv gågata förstås. Alla parkeringsplater på denna gata är nu borta plus de 12(?) på Trädgårdsgatan. Källgatan kommer dessutom att vara enkelriktad. Vad jag förstår nedåt hamnen. Tänkte någon miljö då?. Knappast.
Alla vill till affärerna men ingen vill stanna och titta i "centrum". Alla som ska handla vill kunna parkera och sen åka hem.
Just idag 121212 är jag tacksam att det är snö så jag slipper se hur eländigt det hela är komponerat på Trädgårdsgatan. Dock fasar jag för våren. Det som göms i snö kommer fram i tö!

Mats werner sa...

Det blir lite förvirrande med så diametralt motsatta kommentarer från "samma" kommentator: "Anonym"!
Även om ni inte vill framträda med namn, kan ni väl åtminstone skilja er åt med en signatur, tack!
I övrigt håller jag helt med föregående kommentator.

Anonym sa...

Annonym X

Jag har redan slutat att handla på trädgårdsgatan,utan tar nu ut bilen och åker direkt till Solberga alt Eskilstuna,trist,men alldeles uppenbart att komunen vill kväva handeln i centrum,så lika bra att hjälpa till så detinte blir så utdragen kamp

Anonym sa...

Är detta bara ännu ett sätt att berika perssonklanen? Ta död på centrumhandeln så Janne får säkra intäkter från hyresgästerna ute vid somberga? Idiotiskt är det oavsett!!

Rol

Anonym sa...

lite märkligt är det hur man kan tänka sig att genom att parkeringsplatser försvinner så minskar inte handeln? jag personligen undviker strängäs om jag kan. det blir ett shoppingcentrum helst solberga som är närmast, men där finns inte apotek eller system, så då blir det tuna park istället. några mil extra att åka för mig men med allt inom gångavstånd från min bil som jag ändå måste ha eftersom jag är så korkad så jag bor ute på fogdölandet där de få bussarna som finns dras in. allt detta för att jag inte har tid att snurra runt i strängnäs för att leta efter parkeringsplatser. men huvudsaken är väl att de som vill breda ut sig o inte tycker de tidigare gångbanorna var breda nog blir nöjda. så kan de väl så potatis eller nått sen på all plats som blir över när ingen längre vill vara där. TL