fredag 7 december 2012

De vågade anmäla sexbrotten!

Jag kan bara säga att jag beundrar dessa starka kvinnor Josefin Bunner, Marie Plosjö, Inka Rodriguez och Cissi Wallin som vågade bryta tabuet och anmälde sexbrotten. De skriver på DN debatt: "Sexualbrott sker varje dag, i vår vardag, mitt ibland oss. Vem som helst kan bli utsatt, och en förövare kan lika väl vara en partner som en total främling. Alla samhällsklasser är drabbade, och alla känner troligtvis någon som blivit våldtagen, sexuellt ofredad eller liknande.Trots detta finns ett stort stigma. Ett solklart tabu. Sexualbrott är inget man gärna pratar om."

Höjdhopparen Patrik Sjöberg blev utsatt för sexuella övergrepp av sin styvpappa och tränare. Det tog honom trettio år innan han orkade berätta om det som hänt. Det att han vågar berätta hjälper andra. Cissi Wallin berättar att det för henne tog två år att sätta ord på det hon hade varit med om. För Patrik Sjöberg tog det trettio år. Jag är rädd för att det är mer vanligt att det tar flera tiotals år innan folk törs berätta om dessa fruktansvärda övergrepp än motsatsen. Ämnet är tabu. Den som utsätts för sexuella övergrepp skuldbeläggs. Det är tabu helt enkelt. Den som våldtas får skämmas. Den som våldtar går fri. Det är normen.  

Tidningen DN har valt att inte visa länkarna till bloggarna som skriver om dessa tuffa tjejer. Tjejerna som vågar bryta tabuet väljer alltså DN att censurera bort. Jag ringde DN i dag och frågade varför de inte visar bloggarnas länkar. De svarade att det finns en risk för att dessa kvinnor som törs berätta om dessa fruktansvärda brott skall bli kränkta av oss bloggare; några av oss kan skriva olämpliga rubriker med mera. Jag köper inte de argumenten. Vilka skyddar DN egentligen? De kanske är rädda för att flera vill berätta? Att välja bort länkar, att dölja de som länkar till artiklarna på DN är faktiskt en form för censur. 

DN började med denna censur för några månader sedan. Jag som är bloggare har ringt de varje vecka för att jag efterlyser länkar. De flesta gångerna har de glömt att pinga länkarna, andra gånger har de valt att låta bli att pinga för att de är rädda för reaktionerna från oss bloggare. Är det sunt? Jag tror inte det. Jag vill veta vad folk tycker. Jag vill själv kunna avgöra om det folk bloggar om är bra eller dåligt. Jag är emot censur överhuvudtaget. När min prenumeration på DN går ut kommer jag inte att förnya den. Jag kommer att välja SvD i stället. SvD har ingen censur på sin nättidning och det hedrar de. Skäms DN! 

Inga kommentarer: