onsdag 14 november 2012

Vem eller vad får vi tro på?

Vad händer inom föreningen Humanisterna

Rebecca Hybbinette, fd ordförande Humanisterna Stockholm och Jessica Schedvin, fd ordförande Unga Humanister skriver: "Vi tror att det finns så mycket viktigare frågor för Humanisterna än att försöka övertyga redan troende personer om att det inte finns någon gud. Ateister är de som motsätter sig att det finns en gud. Teister är de som tror på en gud. Humanister bör se längre än så. Vår främsta uppgift borde vara att kämpa för att få ett mer humanistiskt samhälle. Vi har ökad social oro, arbetslöshet, utslagning och ett ökat våld och kriminalisering. Att stärka ett humanistiskt civilsamhälle borde väl vara det centrala i Humanisternas arbete? Som humanister tror vi på ett humant och demokratiskt samhälle med en sekulär lagstiftning. Vi tror på de mänskliga rättigheterna och att alla människor ska få tro på vad de vill. Vad vi inte vill är att dessa trosuppfattningar skall styra samhället."

Erik Helmerson skriver i DN: "En som sammanfattade läget var Sydsvenskans Heidi Avellan i en bloggpost (5/11). Hon fruktar att de amerikaner som har rösträtt 'inte använder den vist'. Dessutom känns det 'tråkigt' att de röstar fel utan rimligare anledning än att de fått det sämre under Obama. Många av väljarna tror också att presidenten är muslim – 'som om det skulle spela någon roll'. En rimlig hållning av Avellan. Synd bara att hon själv inte tillämpar den på motkandidaten: 'att Romney är mormon går inte att inte låtsas om'. Meningen är olustig på flera plan. Hon skulle aldrig skriva så om en, säg, judisk eller muslimsk kandidat. Romney döms här inte efter sina åsikter, enbart för att han tillhör mormonkyrkan och då kan tillskrivas vissa kollektiva egenskaper. Det är ett sorgligt typexempel på religiösa fördomar."

Jag gjorde samma misstag när jag var i USA under valet. Jag tittade med mina blå/gröna skandinaviska ögon in en republikans ögon och frågade om han verkligen vill ha en president som är mormon? När han undrade varför jag frågade så hade jag egentligen inget bra svar att ge honom. När jag testade argumentet att mormoner är väl lite konstiga, så svarade han att ja det var de nog för så där 20 år sedan, men de har ju också utvecklats tillade han och tittade på mig som om han tyckte lite synd om mig. Han tänkte nog att det kan ju inte vara helt lätt att komma från de där små länderna där uppe i norr. Här uppe som vi tror att vi vet allting så himla bra. Eller vad tror ni? 

Och vad skall jag säga jag som bor i en kommun som styrs av ett ohederligt kommunalråd som myglar fritt när det passar honom och hans förbundsförvanter. Är det förresten någon som har kollat upp vad Jens Persson (C) tror på? Hade det spelat någon roll vad eller vem han tror på? Det viktigaste är väl att han gör ett hederligt och bra arbete, vilket han definitivt inte gör! En person som betraktar kommunen som sin egen firma är vi inte betjänta av oavsett vad denna konstiga filur månde tro på. 

Kan tillägga att jag är glad för att Barack Obama vann presidentvalet. Jag tror att han är bra för USA trots att han är kristen protestant och trots att många av hans belackare tror att han är muslim. Han är svaret på den amerikanska drömmen. Han kom från ingenstans och blev president i världens mäktigaste land förr andra gången i rad. "The American dream come true". Jag noterade via facebook att gammelmoderaten Ann Landerholm var i USA tillsammans med några moderatkvinnor och knackade dörr för Mitt Romney. När jag väl kom hem från USA kunde jag med glädje konstatera att vår statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som lade grunden för de nya moderaterna, höll på demokraterna och Barack Obama. 

Inga kommentarer: