tisdag 27 november 2012

Norsk polis ber judar om ursäkt

Norsk polis bad på måndagen för första gången officiellt om ursäkt för att ha skickat norska judar till koncentrationsläger i Tyskland under andra världskriget. Totalt deporterades 771 norska judar till koncentrationsläger i samband med naziockupationen av Norge. Bara 34 av dem återvände hem till Norge efter kriget. Den enda av överlevarna som fortfarande är i livet, Samuel Steinman på 89 år, säger: "Jag kan väl tycka att det var på tiden. Men det var fint att höra."

Man kan självklart ha synpunkter på att ursäkten kom väldigt sent. Men den kom i alla fall; bättre sent än aldrig. Den norska kulturministern Fabian Stang säger klokt: "Markeringen er viktig for å minne oss om at all urett skal møtes som om den rammer oss selv. Vi må aldri akseptere gruppehat, og det er viktig å slå ned på hverdagsrasisme som lett kan gi grobunn for mer alvorlige krenkelser." 

Hur är det med Sverige? Har svensk polis eller svensk regering bett judarna om ursäkt? Har tex det norska kungahuset fått en ursäkt för att den norska kungafamiljen blev avvisad vid den svenska gränsen och därmed fick rymma till England i stället? Har någon svensk regering bett norrmännen om ursäkt för att de hjälpte Tyskland att skicka tyska soldater fram och tillbaka till Norge under andra världskriget? Det var först när den svenska regering insåg att nazisterna skulle förlora kriget som de slutade vara nazistvänliga. Har någon bett om ursäkt för det?

Inga kommentarer: