fredag 23 november 2012

Naivt och fördomsfullt av en IOGT:are


Replik på Maj-Lis Lööws gästkrönika”Sverige har valt rätt i narkotikafrågan”

Naivt och fördomsfullt

Jag vill börja med att tacka Maj-Lis Lööw (S) för att hon oförtrutet kämpar emot alla former för missbruk, jag har stor respekt för det, fortsätt med det kära du. Däremot har jag några invändningar när du skriver: ”Kanske för att det är så totalt obegripligt hur någon överhuvudtaget kan komma på att stoppa i sig, röka eller injicera något som man vet kan bli ett helvete från dag ett.”

Förlåt mig Maj-Lis Lööw, ditt resonemang i det här fallet låter både naivt, fördomsfullt och moraliserande. Varför dricker Jeppe? Den frågan kanske man borde ställa lite oftare? Om man känner att man redan befinner sig i ett helvete på jorden då kanske det inte är så långt bort att ta till drogerna för att för en liten stund slippa känna smärta, oro, ångest eller vad det må vara. Man kanske måste ha varit där för att riktigt kunna förstå ett sådant val? Vad vet jag? 

Jag beundrar din iver och din enorma vilja till att åstadkomma en förändring i dessa frågor. Och jag delar din uppfattning när du skriver att Sverige har valt rätt väg i narkotikafrågan; nolltolerans på alla nivåer, försäljning och innehav, även för eget bruk. Flera politiker vill legalisera såkallade lätta droger. De drogliberaler jag har pratat med förklarar sin åsikt med att de tror att samhällets moraliserande och fördömanden kommer att minska om man tillåter de ”lätta” drogerna, t.ex. hasch och marijuana. 

Var har de fått det ifrån? Alkohol är en laglig drog. Hur ser gemene man på en alkoholist? Moraliseras det inte över dem? Dömer man inte dem? Jag skulle uppriktigt önska att samhället inte dömde alkoholister. Jag skulle önska att man oftare ställde just frågan varför. Varför dricker du så mycket? Eller varför dricker du så ofta? Ställ dessa frågor utan att döma. Då kan man göra något åt problemen. 

Det är vad jag tror. Därför Maj-Lis Lööw ber jag dig som kämpar så hårt och troget med dessa behjärtansvärda frågor beakta vad jag säger; vad jag försöker förmedla. Jag har arbetat med missbrukare i många år. De har berättat ingående och grundligt för mig om hur de har blivit bemötta, stämplade och misstolkade. Det enda de egentligen begär är att man försöker förstå. 

För att kunna hjälpa någon är Sören Kierkegaards ord guld värda: Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör men först och främst förstå det han förstår. Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan mer och vet mer. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andre i stället för att hjälpa honom. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att vilja härska utan att vilja tjäna. Kan jag inte detta så kan jag heller inte hjälpa.” 

Alla önskar vi att bli sedda och respekterade oavsett vad vi har varit med om.

PS: Här är min replik i sin helhet. På grund av ett mycket begränsat utrymme i tidningen så fick jag kapa min replik ganska kraftigt. Har full förståelse för det. Här kan mina läsare läsa hela min replik: DS 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Halloj Margit ! Så bra skrivet ! Jag tycker att Majlis är rent ut sagt otroligt föraktfull och kränkande när hon skriver att hon inte kan fatta hur en människa kan använda droger ! Där utalar hon sig på ett otroligt plumt sätt och får alla som prövat droger och de som fastnat i ett missbruk att behöva skämas och det är ju som att dum förklara en individ ! Ska man söka hjälp med det i bakhuvudet att man är en riktig jubel idiot som brukat eller missbrukat! För att kunna arbeta mot droger måste man få alla som har ett missbruk att tordas be om hjälp och det måste ske utan kritik och fördomar ! Jag brukar säga att alla kan hamna i ett missbruk, bara livet pressar tillräckligt hårt , jag tycker att det är viktigt att alla tänker så och att bakom varje missbrukare och då menar jag även de med alkoholmissbruk så finns en människa med ett livsöde och historia som är värd all respekt ! Hur många ler mot alkisar eller ens tittar åt deras håll ? Usch tänker de flesta och hur kan man leva så ! Det som är ännu mer hyckleri är ju samtidigt som man ryser över alkisarna så skyndar man sig hem med sin vinare som man måste ha varje helg för att få känna sig ledig ! Missbruk eller bruk, gränsen är otroligt hårfin och är man brukare så finns ju alltid den där risken att livet trycker till för hårt och bruk lätt går över till missbruk! Döm ingen för valet den gjort för det kan aldrig göras ogjort, döm ingen för att ha gått över gränsen av bruk till missbruk och var förstående att bakom varje missbruk finns en människa som är någons son , dotter , barn, mamma , pappa o s v och ingen av dem valde detta, ingen av dessa hade det som dröm, framtid eller önskan ! Kram från Carola

Anonym sa...

Jo en sak till bakom varje missbrukare finns oftast en familj/anhöriga som också lider och färgas av detta både mentalt och socialt och som också ofta döms i allmänhetens ögon, det är inte ok inte alls ! Där också inte många erbjuds något som helst stöd ! Det är så fult i mångas ögon att vara anhörig till en missbrukare oavsett drog ! Många föräldrar som har barn med drogmissbruk har uppmanats att använda sig av metoden "tuff love" jisses ingen förälder ska väl behöva avvisa sitt barn och lämna det ute i kylan...där brister vården rejält enligt mig iaf ! Sen funderade jag på att många som tar sig ur ett missbruk lider ju oftast av psykologiska störningar av olika slag och erbjuds medicin i all sköns former, men inget landstings drivet KBT hem eller liknande ? Jag funderar på att du kan få vård via landstinget för alla möjliga olika missbruk, men sen då ? Eftervården är usel ! Ta tex en alkoholist som åker till Vårnäs där får personen vård och omvård, sen skickas han eller hon hem vad finns det då ? Ensamhet osv...oftast tar det inte lång stund innan man åter är på bänken hos kompisarn. ..ingen människa vill vara själv och människor är vane djur som söker sig till det som känns igen och känns tryggt ! Så öka anhörig stöd/vård och skapa bättre efter vård med KBT hem som är landstingsfinansierat det ska inte vara en klassfråga som det är idag ! Som du vet så berörs jag starkt av detta ämne :-) ! Kram igen då från Carola

Margit Urtegård sa...

Bästa Carola.

Du är så engagerad,kunnig,klok och god. Jag skall svara dig lite mer i morgon. Men, jag måste skriva några ord nu. Du har så rätt, missbrukarvården skall inte vara en klassfråga och då tänker jag först och främst på hur man bemöter en missbrukare från samhällets sida. Den som har en stark familj bakom sig får många gånger mer och bättre hjälp av samhället än den som är ensam och det gäller inte bara missbrukare. Så får det inte vara.

En missbrukare som tex har en arbetsgivare har också mycket bättre chanser till att få både god vård och rätt hjälp än en missbrukare som inte är etablerad på arbetsmarknaden. Det skall inte spela någon roll om vi har en arbetsgivare eller ej om vi hamnar i missbruk. Vi är alla lika mycket värda.

Psykiatrin är viktig. Den borde konkurrensutsättas i mycket större grad än i dag, tror jag. Det jag har sett inom psykiatrin i Norge och Sverige är så skrämmande att jag blir mörkrädd. Psykologer och psykiatriker kan ofta göra vilka fel de vill och ingenting händer. Ingen ifrågasätter vad de gör. Psykisk hälsa är tabubelagd, därför kan även inkompetenta människor arbeta inom psykiatrin. Det är skandal. God vård är viktig på alla plan, oavsett om det gäller kroppen, toppen eller tänderna.

Kram og klem

Anonym sa...

Halloj Margit ! Tack för svar, mkt kloka saker du skriver där. Ja jag är engagerad och det har alltid legat mig nära hjärtat människor med missbruk. Vet många som sagt "ja men va fan Carola, hur kan du prata med den eller den, de är ju alkisar eller likande" Jag brukar svara "Jaha, men de är ju fortfarande människor, ELLER", en del skäms när jag säger det och en del tycker bara att jag är naiv, korkad o s v. I Sverige har vi så lätt att tycka illa om saker vi inte förstår, vi har någon slags villfarelse att det är ok att kränka människor som vi anser som mindre värda, vi får sätta oss över människor som har det svårt och sparka på de som redan ligger ner ! Vi slår oss för bröstet och är stolta över att vi skickat in en hundring till någon välgörenhetsgala och blaverar vitt och brett att man är duktig som bryr sig, är en sån bra människa..ja på distans ja, men om en missbrukare på stan skulle behöva 1 kr till en plastpåse för att sätta på sin blöta cykelsadel, då tittar vi bort och äcklas av att hur har denna person rätt att kräva 1 kr, ska den säkert supa för. (sann historia tagen ur livet), vi är såna hycklare med att vi är empati landet, bidragslandet, världens samvete, bästa i hela världen att måna om andra. Jo visst är vi det, bara det inte är i min närhet. Jag tycker också att det du skrev om varför dricker Jeppe var så otroligt bra och hur många ställer den frågan, ingen för det är ju också typiskt Sverige, sköt dig själv och skit i andra. Men även de inom vården har en sån skev syn på missbrukare, de vill gärna behandla själva missbruket och de sjukdomar som kanske uppstod i missbruket som psykoser...men ingen tittar på varför. Man vill skylla allt på droger eller alkohol och då tar man fram sitt lilla receptblock och skriver ut den magiska medicinen antidepressiva som om den medicinen är en mirakelkur som löser alla sjukdomar och problem. Jag känner också som du att vad är det för männsikor inom psykvården, speciellt läkarna (jo då vissa är bra) det är en lång utbildning och ändå så känns det som om dom inte har någon kunskap och framförallt inget humanistiskt tänk eller innovativa eller ens villiga att göra lite dektektiv arbete. Intressant också detta med KBT, är ju så modernt arbetsätt och visst det fungerar ju riktigt bra OM patienten är med på tåget. Hur många med ADHD eller ADD har blivit felbeahndlade inom psykvården ? Många med den "sjukdomen" har till slut användt droger som Amfetamin och på så vis uppnått en viss känsla av kontroll och "normalhet" och på så sätt hamnat i ett dogmissbruk som faktiskt handlade om självmedicinering...Men då stämlas de som missbrukare och psykvården och samhället behandlar dem utifrån det att de är Knarkare...ja ordet eller benämningen Knarkare är ett otroligt laddat ord och ett ord fyllt av hat, fördomar och allt negativt man kan komma på. Hahahaha...nä nu blev det så där långt igen...men detta är något t om jag skulle kunna bli politiker för ;-) det är väl egentligen det man skulle behöva bli för att göra en förändring i detta ! Kram på dig Från Carola