lördag 3 november 2012

Hela världen valvakar den 6:e november

Ett spännande presidentval närmar sig med stormsteg; bara några dagar kvar nu tills amerikanerna skall välja mellan Mitt Romney och den sittande presidenten Barack Obama.  Jag bor för tillfället i ett medelklassområde i delstaten Illinois. De flesta jag har träffat här kommer att rösta på Mitt Romney. Förra valet röstade flera av dem på Barack Obama fast de är republikaner. De är besvikna på Obama och kommer därför inte att rösta på honom igen. Alla kommer dock att bli mycket förvånade om inte Obama vinner valet på tisdag. Obama har ju varit favorit hela vägen. Svenska medier har dock varit duktiga på att skapa spänning kring presidentvalet genom att försöka få det till att se ut som om Romney och Obama står nära varandra opinionsmässigt. Men så har aldrig varit fallet. Spännande är det anyway!

Benjamin Katzeff Silberstein skriver i SvD: "Omvärlden har ingen röst i det amerikanska presidentvalet. Ändå är valet årets viktigaste politiska händelse för många andra länder än USA. Den amerikanska utrikespolitiken spelar en marginell roll i valrörelsen – för landets egna väljare vill säga, men en potentiellt framtidsavgörande roll för andra länder. Ta en sådan sak som handel och protektionism. Det är smått fascinerande att svenskars intresse för amerikansk politik verkar fullt fokuserat på sociala frågor som dödsstraff (en icke-fråga i valrörelsen), homosexuellas rättigheter och kandidaternas syn på abort. Frågorna är på intet sätt oviktiga, men de spelar ingen stor roll l i valrörelsen. Där dominerar i stället landets ekonomiska politik – något som borde intressera även svenskar betydligt mer eftersom den påverkar oss direkt."

Jag skrattar gott när jag läser Silbersteins artikel. För det är precis vad jag har gjort den veckan jag har varit här i USA; jag har diskuterat abortlagen, homosexuellas rättigheter och dödsstraff. Frågor som egentligen inte har någon större betydelse i valrörelsen, precis som Silberstein påpekar. Jag har dessutom inte träffat på en enda republikan som vill förbjuda abort. Däremot är det mycket känsligt att ifrågasätta eller ställa frågor kring långa fängelsestraff och dödsstraff. Folk skall göra rätt för sig helt enkelt. Några förmildrande omständigheter, om det mot förmodan skulle finnas några sådana, finns knappast om jag har förstått det hela rätt. Oavsett vad så är frågor kring abort, dödsstraff och homosexuellas rätt till att gifta sig eller ej inga frågor som påverkar våra länder. Det gör däremot handelsfrågorna och utrikespolitiken. Det är också dessa politiska områden som intresserar de amerikaner jag har mött allra mest.

Norska våfflor med amerikansk sirap på, gott men farligt!

Inga kommentarer: